HOME
Home » Destination » Bagaimana Untuk Sampai Ke Pulau Tenggol Malaysia

Bagaimana Untuk Sampai Ke Pulau Tenggol Malaysia

Posted at | Categorised in Destination

Bagaimana untuk sampai ke Pulau Tenggol bagi anda yang belum tahu, Pulau Tenggol sama seperti kebanyakan pulau di pantai timur Semenanjung Malaysia, Pulau Tenggol adalah sebuah pulau yang indah dan santai. Pada pendapat saya, Pulau Tenggol adalah salah satu pulau yang  sangat-sangat indah tetapi kurang dikenali di seluruh Malaysia.

Ini mungkin disebabkan saiznya yang kecil dan jarak yang jauh dari tanah besar. Saya baru-baru ini melawat Pulau Tenggol dan saya ingin berkongsi pengalaman saya di pulau dengan anda supaya anda mendapat gambaran yang sebenar tentang keindahannya dan bagaimana untuk sampai ke Pulau Tenggol yang indah ini.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Berikut adalah panduan langkah demi langkah bagaimana untuk sampai ke Pulau Tenggol

Bagaimana Untuk Sampai Ke Pulau Tenggol MalaysiaBagaimana Untuk Sampai Ke Pulau Tenggol – amitravel.my

1) Ambil bas dari tempat asal anda di Semenanjung ke bandar Dungun. Dungun adalah di mana jeti bot laju ke Pulau Tenggol terletak. Jika anda mengambil bas dari Kuala Lumpur, pastikan anda memeriksa sama ada kemungkinan untuk turun di Dungun.

Alasan mengapa saya katakan ini kerana sesetengah bas berhenti di Dungun, tetapi sebaliknya meneruskan perjalanan ke bandar-bandar besar lain seperti Kuala Terengganu misalnya. Jika anda terbang di semenanjung Kuala Terengganu adalah lapangan terbang utama yang terdekat dengan Dungun. Dari sana ambil bas atau teksi untuk ke Dungun.

2) Banyak pelancong yang menuju ke Pulau Tenggol menghabiskan malam di Dungun kerana masa bot laju yang terhad. Ia mungkin sangat sukar untuk mendapatkan bot laju selepas matahari terbenam.

3) Tidak seperti jeti bot laju lain di Malaysia, untuk sampai ke Pulau Tenggol, anda perlu menghubungi salah satu pusat peranginan di pulau itu terlebih dahulu untuk mengatur lawatan sehari atau pakej penginapan. Saya mengesyorkan anda tinggal beberapa malam kerana jarak Pulau Tenggol lebih dari 25 km dari tanah besar dan ianya sangat cantik. Berikut adalah pautan laman web ke dua resort yang mempunyai bot operasi semasa lawatan saya ke Tenggol:

www.tenggol.com.my

4) Jika anda bermalam di Dungun, dapatkan teksi atau berjalan kaki (jika anda menghadapi kesukaran mendapatkan teksi) dari hotel / homestay anda ke Jeti Pulau Tenggol.

5) Sebaik sahaja anda tiba di Jeti untuk ke Pulau Tenggol, anda mungkin agak keliru kerana papan tanda tidak begitu jelas. Setiap pengendali mengendalikan bot laju masing-masing dari tiang yang berlainan tetapi sangat dekat. Saya terpaksa saja meminta bantuan beberapa penduduk tempatan menunjuk saya ke arah yang betul.

6) Semasa perjalanan saya ke Tenggol, bot laju berlepas pada pukul 8:30 pagi. Ini adalah masa yang sama mengikut maklumat yang diberikan oleh salah seorang pengurus resort. Walau bagaimanapun, mereka kemungkinan besar dapat menampung masa berlepas yang berbeza untuk kumpulan besar. Mereka lebih suka membuat perjalanan sekali sehari  sahaja dari Dungun ke Tenggol melainkan ada permintaan. Seperti yang saya nyatakan sebelum ini, ia agak jauh dari tanah besar.

7) Bot laju yang mereka gunakan untuk menuju Pulau Tenggol sangat pantas, jadi perjalanan keseluruhan mengambil masa kira-kira 35 minit jika lautan tenang.

8) Biasanya tambang bot laju pergi dan balik  dari Pulau Tenggol termasuk dalam pakej yang ditawarkan oleh resort. Sekiranya anda ingin pakej perjalanan sehari ke Tenggol, anda boleh menghubungi pemilik resort melalui pautan tenggol.com.my di atas dan melihat berapa kadar sewa bot akan dikenakan berdasarkan bilang ahli kumpulan anda. Lebih ramai, lebih murah!

Untuk melawat ke ke Pulau Tenggol, perancangan awal sangat diperlukan,berbanding dengan lawatan ke pulau-pulau lain di seluruh dunia. Tetapi, itulah sebabnya mengapa ia masih mempunyai air jernih seperti kristal dan getaran super sejuk.

Harap-harap entri ini mengenai bagaimana untuk sampai ke Pulau Pulau Tenggol bermanfaat untuk anda, tetapi jangan lupa untuk share dengan rakan-rakan media sosial anda. Selamat bercuti di pulau Tenggol!

Anda sendang mencari…?

Air terjun menarik di Malaysia

Resort dengan kolam renang di Selangor
Homestay Kota Bharu

No comment for Bagaimana Untuk Sampai Ke Pulau Tenggol Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Bagaimana Untuk Sampai Ke Pulau Tenggol Malaysia

Tempat Menarik Untuk Dikunjungi Di Shah Alam Selangor

10 Tempat Menarik Di Shah Alam Untuk Dikunjungi

Posted at

10 Tempat Menarik Di Shah Alam Untuk Dikunjungi Shah Alam adalah ibu negeri Selangor dan terletak 20 minit dari Kuala Lumpur. Dengan landskap hijau... Read More

Resort & Hotel In Penang With Swimming Pool Vacation Drove

Posted at

Resort & Hotel In Penang With Swimming Pool Vacation Drove – There is no doubt that swimming pools are one of the main attractions for... Read More

Things To Do In Malaysia Interesting Vacation Places

Things To Do In Malaysia Interesting Vacation Places

Posted at

Things to do in Malaysia interesting vacation places. These questions often arise each time we plan a vacation. This is because, besides being a... Read More

Tempat Paling Menarik Di Cameron Highlands Yang Sangat Popular

Tempat Paling Menarik Di Cameron Highlands Yang Sangat Popular

Posted at

Tempat paling menarik di Cameron Highlands yang sangat popular – Cameron Highlands adalah dataran tanah tinggi yang indah di negeri Pahang dalam Malaysia yang... Read More

Tempat Menarik Di Bandung Dengan Percutian Bajet

Tempat Menarik Di Bandung Dengan Percutian Bajet

Posted at

Membawa anak-anak untuk bercuti di tempat menarik di Bandung dengan percutian bajet? Indonesia menyebutnya Tempat Wisata! memang terbaik! Perjalanan dengan keluarga tidak bermakna anda... Read More


0 Shares