HOME
Home » Destination » 12 Aktiviti Menarik Di Danau Toba Yang Seronok Anda Lakukan

12 Aktiviti Menarik Di Danau Toba Yang Seronok Anda Lakukan

Posted at | Categorised in Destination

12 Aktiviti menarik di Danau Toba yang seronok anda lakukan – Pernah melawat gunung berapi bersaiz super besar? Semak aktiviti menarik di Danau Toba untuk dilakukan dan di persekitarannya untuk melengkapkan sepenuhnya pengalaman anda!

Tersembunyi di kawasan pedalaman Sumatera Utara, Danau Toba, dengan kehijauan pergunungan dan perairan biru yang mengasyikkan, kini menjadi destinasi popular di rantau ini.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Hanya empat jam dari Medan Tengah, supervolcano ini pasti akan menggembirakan pencinta alam dan pencari cabaran yang merembeskan adrenaline. Meliputi lebih dari 1200km², kawasan sekitar Danau Toba adalah salah satu yang paling unik di Asia Tenggara, dan berbeza dengan tempat lain di Indonesia.

12 Aktiviti Menarik Di Danau Toba Yang Seronok Anda Lakukan

Sebelum anda melompat ke kereta dan terus ke tasik, berikut adalah lapan aktiviti menarik di Danau Toba yang anda mesti lakukan semasa lawatan anda ke Danau Toba.

Alami Kedinginan Tasik Danau Toba

Aktiviti Menarik Di Danau Toba Yang Seronok Anda LakukanAktiviti Menarik Di Danau Toba – flickr_cinurul

Tenggelam dalam keindahan tasik dengan berkelah atau berjalan-jalan di tasik. Tidak ada cara yang lebih baik untuk menghargai alam semulajadi daripada meluangkan masa untuk bersenang-senang di sana. Meletakkan tikar piknik, atau hanya ambil kerusi pantai dari salah satu pusat peranginan tepi tasik dan menikmati segelas teh.

Bagaimanakah perjalanan ke tasik menjadi lengkap tanpa terjun ke dalam air? Berenang di perairan segar di tasik betul-betul di ambang pintu resort tempat penginapan anda. Berhati-hati dengan batu dan kawasan cetek sebelum anda terjun untuk menyelam!

Jika berenang bukanlah minat anda, terdapat aktiviti air lain yang tersedia untuk anda seperti jetskiing yang anda boleh cuba!

Sewa Motor Skuter

Aktiviti Menarik Di Danau Toba Yang Seronok Anda LakukanAktiviti Menarik Di Danau Toba – tribunnews.com

Cara yang murah untuk menerokai pulau Samosir di Danau Toba akan menjadi skuter motor. Walaupun pulau itu agak besar pada 640km² (sebaliknya, Singapura adalah 710km²), kebanyakan tarikannya terletak di bahagian timur laut menghadap Parapat.

Oleh itu, adalah mustahil untuk melawat kebanyakan tempat menarik yang ditawarkan oleh pulau itu dengan basikal. Berbasikal juga mungkin, tetapi memandangkan bukit-bukit yang curam dan jalan-jalan yang tidak dijaga dengan baik, ia akan sangat melelahkan.

Sewa skuter motor hanya sekitar berharga kira-kira Rp 40,000 / jam (~ SG $ 4 atau US $ 3) termasuk petrol. Saya rasa harga sewaannya agak murah jika anda menyewa untuk sepanjang hari.

Melawat Kampung Batak

Aktiviti Menarik Di Danau Toba Yang Seronok Anda LakukanAktiviti Menarik Di Danau Toba – pesona.travel

Wilayah sekitar Danau Toba didiami oleh kumpulan etnik yang dikenal sebagai Batak, yang tradisi dan gaya hidup umumnya berbeza dari seluruh Indonesia. Majoriti Batak beragama Kristian, dan pada asasnya terdapat lebih banyak gereja di kawasan ini berbanding daripada kota-kota Indonesia lainnya. Orang Batak sendiri dipisahkan menjadi beberapa kumpulan yang berbeda dengan budaya dan amalan yang berbeda antara satu sama lain.

Walau bagaimanapun, satu perkara yang tetap sama di kalangan orang Batak ialah seni bina rumah mereka. Walaupun ada perbezaan kecil, kebanyakan kumpulan Batak mempunyai rumah dengan bumbung berbentuk yang sama. Gambar-gambar di atas menunjukkan kampung Toba Batak di pulau Samosir, terletak di tengah-tengah Tasik Toba.

Makan makanan Batak

Aktiviti Menarik Di Danau Toba Yang Seronok Anda LakukanAktiviti Menarik Di Danau Toba – merahputih.com

Betapa lebih baik memahami kebudayaan daripada makanan mereka? Oleh kerana masyarakat Batak umumnya mempunyai budaya yang berbeda dari seluruh Indonesia, ianya juga tercermin dalam makanan. Salah satu hidangan yang paling terkenal dan popular adalah Batak Grilled Pork.

Memandangkan Bataks adalah orang Kristian, mereka tidak mempunyai sekatan diet seperti kebanyakan penduduk Islam Indonesia. Walau bagaimanapun, telah disebutkan oleh juru pandu saya bahawa ia agak sukar untuk kaum Batak tempatan untuk mendapatkan daging Tidak Halal dan oleh itu, corak pemakanan mereka telah juga telah berubah.

Menikmati Keenakan Kopi Di Tebing Danau Toba

Aktiviti Menarik Di Danau Toba Menikmati Keenakan Kopi Di TebingAktiviti Menarik Di Danau Toba 

Ramai penduduk tempatan menjalankan perniagaan restoran kecil di pinggir tebing Danau Toba di mana pemandangannya sangat menakjubkan. Menawarkan makanan ringan tempatan seperti pisang goreng dan kopi, ini adalah lokasi yang hebat untuk mengambil pitstop dan menikmati pemandangan tasik.

Aktiviti Menarik Di Danau TobaAktiviti Menarik Di Danau Toba –  judikainfo

Tutu Koffie Danau Toba

Yup!, saya dapati kopi terbaik di tempat ini, kopi dari motung, samosir, n simalungun … Kopi Somosir rasa seperti madu … Tempat ini dekat dengan tiga pasar n pelabuhan, harga murah, 15k hingga 25k … Semua kopi premium… RaymonK14

Kopi terbaik di Indonesia, kedai otentik yang hebat dengan pemilik ramah yang bersemangat! Saya pasti mengesyorkan untuk melawat! Matthijs B
Madrid, Sepanyol

Tutu koffie danau toba. Selain di shelter, buka meja juga di pelabuhan tigaraja. Whereever their place, i feel they have the good taste. Nice arabica from danau toba. AnugrahzS

Makan Tengah Hari Dengan Pandangan Tasik Danau Toba

Makan Tengah Hari Dengan Pandangan Tasik Danau TobaAktiviti Menarik Di Danau Toba – merahputih.com

Terdapat banyak restoran di sekitar tasik yang menawarkan pelbagai masakan dari Batak untuk makanan Sunda. Cuba nikmati ikan bakar yang baru ditangkap dari tasik dengan nasi dan hidangan lain!

Juwita Cafe – Lake View

Terletak hanya satu kedai dari Samosir Villa Resort, restoran ini selesa dan saya selesa berjalan sendiri. Juwita mempunyai menu fleksibel di mana kita boleh memilih jenis bahan yang berpasangan dengan sos yang berbeza. Dengan gado-gado dalam fikiran, kakitangan mencadangkan saya mengambil sayur-sayuran kukus dan tempe goreng & tauhu dengan sos kacang. Makanan hebat!
Saya juga memesan buah alpukat segar dari pokok mereka sendiri!
Kafe ini juga menjual lada khas Samosir dan serbuk kopi! chiatolin Singapore

Hanya makan malam di sini dan menemui Rempah Batak yang indah. Gabungan cabai limau dan lada hitam. Pengiring indah untuk ikan atau ayam. Jadi kecewa kami tidak dapat mengambil pelajaran masakan dengan tuan rumah hebat ini kerana kami akan pergi ke keesokan harinya. Jangan ketinggalan permata ini jika anda seorang foodie. Terdapat juga pemandangan tasik untuk santapan siang hari

Chi11edOut
Warwickshire, United Kingdom

Mendaki Gunung Sibayak

Mendaki Gunung Sibayak Aktiviti Menarik Di Danau Toba – blog.airpaz.com

Seperti halnya Indonesia, Sumatera mempunyai banyak gunung berapi aktif dan tidak aktif (baik Danau Toba adalah satu yang besar sendiri). Mungkin anda ingin mencabar diri anda dengan naik ke puncak gunung berapi yang tidak aktif.

Popular dengan penduduk tempatan dan warga asing, Gunung Sibayak terletak berhampiran bandar Berastagi, hanya dua jam di utara Tasik Toba. Buat perjalanan mendaki dan berkhemah semalaman bersama dengan banyak pejalan kaki yang lain untuk melihat matahari terbit. Anda tidak akan menyesal dengan usaha untuk sampai ke sana! Terdapat juga mata air panas di kawasan tempatan jika anda ingin mencelup kaki.

Lawati Air Terjun Tertinggi Di Indonesia

Lawati Air Terjun Tertinggi Di Indonesia

Di hujung utara Danau Toba terletak air terjun Sipiso-piso, air terjun tertinggi di Indonesia pada 120m. Air terjun terbentuk apabila tanah yang berdekatan dengan tasik kawah runtuh, mendedahkan sungai bawah tanah di sisi tebing. Trek ke bahagian bawah air terjun dan biarkan sungai turun ke arah anda. Bercakap tentang pengalaman yang menyegarkan!

Keindahan Danau Toba adalah benar-benar merangsangkan. Dengan begitu banyak pemandangan yang dapat dilihat, sukar untuk mengingati mereka semua tanpa mengambil beberapa gambar untuk mengingatkan diri anda tentang kenangan itu. Ingat untuk membawa kamera bersama-sama dan klik pemandangan di kawasan ini, keajaiban semula jadi yang mempersona!

Menakluk Puncak Pusuk Buhit

Aktiviti Menarik Di Danau TobaAktiviti Menarik Di Danau Toba 

Gunung Pusuk Bihit merupakan simbol suci budaya Batak, yang dikatakan sebagai tempat kelahiran suku Batak. Kenaikan 5 jam itu dapat dikendalikan walaupun untuk orang baru, menawarkan beberapa panorama Danau Toba dan kampung sekitarnya dari hampir 2000 meter di atas paras laut.

Jika anda berminat untuk mempelajari lebih lanjut mengenai budaya Batak dan sejarah gunung berapi aktif ini, pertimbangkan untuk menyewa pemandu pelancong tempatan untuk bertindak sebagai jurubahasa antara anda dan orang-orang suku tempatan.

Mulailah Segalanya Dengan Kapal Pesiar Danau Toba

Kapal Pesiar Danau Toba

Pelayaran Lake Toba ini seperti yang asli, dengan kapal itu dikatakan peninggalan dari penguasa Samosir dan dibuat dalam gaya Batak tradisional, penuh dengan bumbung kayu yang tajam. Seluruh kapal sepanjang 22 meter itu adalah ukiran Batak yang rumit yang menceritakan kisah tentang era terlupakan.

Menikmati Keindahan Mawar Di Sapo Juma Tongging Garden

Sapo Juma Tongging Garden

Sapo Juma Tongging Garden sangat sesuai untuk mengesan orang yang istimewa, merebut peluang bergambar atau mengambil jumlah besar flora yang berlimpah-ruah di sini.

Apa yang membezakan harta pusaka ini ialah ia mempunyai pemandangan panorama tasik dari atas ke Tongging Village. Luangkan masa anda melalui plot damai ini dan semoga menghargai skala Danau Toba.

Bagaimana Untuk Sampai Ke Danau Toba

Cara terbaik untuk pergi ke Lake Toba dari Medan adalah dengan menyewa kereta atau teksi. Ini sangat berpatutan jika anda melakukan perjalanan dengan kumpulan. Juka group anda agak  ramai bolehlah menggunakan pengangkutan awam, namun tidak dapat dielakkan mengambil lebih banyak masa.

Untuk menggunakan kereta api adalah mustahil, ambil perhatian bahawa stesen kereta api terdekat adalah Pematangsiantar, yang masih jauh dari Pekan Parapat di tepi tasik. Di sini di Parapat di mana anda boleh naik feri ke Pulau Samosir, pulau kawah di tengah-tengah Tasik Toba.

Sekarang anda dilengkapi dengan maklumat ini, ambil ransel anda dan menuju ke Danau Toba!

Tempat menarik

Tempat menarik Yogyakarta
Tempat menarik di Indonesia
Tempat menarik di Selangor
Tempat menarik Bukit Tinggi Pahang
Tempat menarik di London
Tempat menarik Pulau Ketam
Tempat menarik Sabah
Tempat menarik Melaka
Tempat menarik Perlis
Tempat menarik Pusat Perlindungan Gajah
Pantai Remis
Tempat menarik Kuantan

Penginapan

Homestay Danau Toba
Homestay Manir Kuala Terengganu
Hotel murah Langkawi

No comment for 12 Aktiviti Menarik Di Danau Toba Yang Seronok Anda Lakukan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to 12 Aktiviti Menarik Di Danau Toba Yang Seronok Anda Lakukan

Best Places To Eat In Kuala Terengganu

Best Places To Eat In Kuala Terengganu | Best Destination For Foodie

Posted at

The state of Terengganu is not only rich in culture, but also with its own variety of dishes. From keropok lekor, nasi dagang, ikan... Read More

Hotel Dengan Kolam Renang Di Kuala Lumpur

Hotel Dengan Kolam Renang Di Kuala Lumpur Tempat Percutian Yang Ideal

Posted at

Hotel dengan kolam renang di Kuala Lumpur adalah tempat percutian yang ideal bagi pelancong yang ingin bersantai setelah seharian meneroka banyak peluang bersiar-siar dan... Read More

Great Malaysian Dishes And Where To Find Them

Great Malaysian Dishes And Where To Find Them

Posted at

Looking for Great Malaysian Dishes and the best place to eat in KL? The city of Kuala Lumpur and the Klang Valley is certainly... Read More

Hotel Murah Di Kuala Lumpur Bawah RM100

10 Hotel Murah Di Kuala Lumpur Bawah RM100

Posted at

10 Hotel Murah Di Kuala Lumpur Bawah RM100 – Kuala Lumpur adalah sebuah metropolis yang luas – ibu kota Malaysia dan dengan itu, pelancongan... Read More

Restoran Melayu Tempat Makan Paling Sedap Di Kuala Lumpur

Restoran Melayu Tempat Makan Paling Sedap Di Kuala Lumpur

Posted at

10 Restoran Melayu Tempat Makan Paling Sedap – Sudah tentu, Malaysia adalah gedung bagi makanan Melayu terbaik di dunia. Walaupun hidangan popular seperti nasi lemak... Read More


0 Shares