HOME
Home » Tempat Menarik » 7 Tempat Percutian Menarik Di Malaysia Yang Mesti Dilawati

7 Tempat Percutian Menarik Di Malaysia Yang Mesti Dilawati

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia Yang Mesti Dilawati – Nama ibu negara dan bandar terbesar di Malaysia diambil dari perkataan “pertemuan lumpur”, iaitu pertemuan dua batang sungai yang berlumpur, sungai Gombak dan Sungai Klang. Walaupun bandar ini hari ini merupakan pertemuan budaya lama dan baru, Islam dan pelbagai lagi agama, dan banyak bahasa dari seluruh dunia.

7 Tempat Percutian Menarik Di Malaysia Yang Mesti Dilawati

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia Yang Mesti Dilawati

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Dari pusat bandar menara kembar Petronas Kuala Lumpur ke pusat membeli-belah yang besar seperti Bukit Bintang, bandar ini mempunyai pelbagai tarikan untuk hampir semuanya sangat menarik. Bagi mereka yang singgah seketika di Kuala Lumpur, terdapat beberapa tempat percutian menarik yang mesti dilawati yang harus dipertimbangkan.

Tempat Percutian Menarik – Genting Highlands

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia Yang Mesti Dilawati

Genting Highlands, sebuah resort di puncak gunung, adalah taman tema bandar yang boleh diakses dengan kereta kabel skyway. Terletak di atas bukit-bukit bersejarah yang rimbun, tetamu akan terkejut melihat koleksi hotel dan resort bertemakan yang sama seperti di Las Vegas.

Salah satu daripada lima hotel, First World Hotel, memegang rekod sebagai yang terbesar di dunia. Di bawah pembinaan Twentieth Century Fox World yang dibuka pada 2016 adalah taman tema yang akan sama dengan Universal Studios Franchisejjk. Ia adalah pangkalan untuk banyak pertunjukan realiti Asia, konsert, dan kehidupan malam yang meriah dan bersemangat, dan harus melihat sendiri bagi anda yang suka tempat sebegini.

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia Yang Mesti Dilawati – Putrajaya

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia Yang Mesti Dilawati

myrokan.com

Sehingga 2012, hampir semua kementerian kerajaan Malaysia berpindah ke Putrajaya. Bandar yang dirancang dengan teliti ini adalah pusat pentadbiran negara, walaupun Kuala Lumpur kekal sebagai ibu kota. Ia adalah tempat untuk melawat bangunan kedutaan, melihat pusat pentadbiran kerajaan, dan untuk melihat seni bina yang hebat.

Dari kemuncaknya Masjid Putra dan Istana Melawati ke kawasan mewah Taman Botani Putrajaya, bandar ini menawarkan pengalaman yang kaya dengan budaya untuk beribu-ribu penjawat awam yang tinggal di sini, serta pengunjung yang datang untuk melihat Putrajaya sendiri.

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia Yang Mesti Dilawati – Fraser Hill

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia Yang Mesti Dilawati

Bukit Fraser adalah resort bukit, terletak di Titiwangsa Ridge di Malaysia. Ia termasuk tujuh puncak dan hutan yang dianggap sebagai salah satu yang paling murni di Asia Tenggara. Hutan purba yang diselaputi dengan lumut hijau ini terkenal dengan populasi burung yang pelbagai. Ramai yang mengembara di sini dan tinggal di homestay dan hotel di kawasan ini.

Peminat golf juga boleh bermain dengan hebat di sini, di kawasan yang telah dibersihkan untuk mewujudkan sebuah kawasan perlombongan timah kecil. Ini adalah tempat yang sangat popular dengan penduduk asli Melayu, yang kebanyakannya suka berjalan kaki di kawasan ini dan menikmati cuaca yang sejuk.

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia Yang Mesti Dilawati – Port Dickson

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia Yang Mesti Dilawati

Avillion Port Dickson

Bandar tepi pantai ini kira-kira satu jam perjalanan dari Kuala Lumpur. Ia telah menjadi bandar pelabuhan yang sibuk pada zaman kolonial, ketika itu ia berfungsi sebagai pusat mengeksport arang dan bijih timah. Baru-baru ini, ia telah menambah kilang penapisan minyak, dan mengekalkan kepentingannya dalam perdagangan perkapalan.

Walaupun begitu, pantai di sini putih, hangat dan murni, terdapat banyak hotel resort dan homestay yang dibangunkan semasa ledakan ekonomi tahun sembilan puluhan. Hari ini, bilik-bilik masih kelihatan baru kerana agak kurang digunakan, dan boleh mendapat diskaun hebat untuk keluarga dan pelawat lain yang menempah bilik untuk beberapa hari tambahan di pantai. Jika anda mencari bandar pilihan, Port Dickson mempunyai beratus-ratus hotel, homestay,  restoran dan acara budaya yang mudah untuk dinikmati.

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia Yang Mesti Dilawati – Taman Alam Kuala Selangor

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia Yang Mesti Dilawati

Satu lagi perjalanan sehari yang popular dari Kuala Lumpur ialah Taman Alam Kuala Selangor berfungsi sebagai salah satu contoh terbaik dari ladang estuarine di seluruh Asia. Taman ini  mempromosikan program pembiakan dan memelihara spesies penting seperti bangau, burung gagak, monyet daun dan kera.

Sebab utama mengapa orang datang ke sini adalah untuk melihat kunang-kunang di sepanjang tebing Sungai Selangor dengan melayari perahu sepanjang sungai pada waktu malam untuk menikmati keindahan pemandangan yang menakjubkan.

 

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia Yang Mesti Dilawati

wom.my

Useful Links:
28 Tempat Percutian Menarik Paling Disukai Di Malaysia
Tempat Percutian Menarik Di Malaysia Paling Terbaik
Homestay Movie Animation Park Lost World Tambun Ipoh
581 Homestay Kuala Selangor

Tempat Perlindungan Gajah Kuala Gandah terletak dalam lingkungan Kawasan Pemeliharaan Krau. Ia dikwujudkan untuk menyelamatkan gajah dan mengatasi masalah gangguan gajah terhadap pertanian dan memindahkan mereka ke habitat yang selamat yang membolehkan mereka bergerak bebas tanpa bimbang tentang “berkonfrantasi” dengan petani.

Pusat ini juga berfungsi sebagai pusat pendidikan, di mana mereka membenarkan para tetamu melihat gajah dimandikan dan diberi makan, meneroka video maklumat, dan berpeluang untuk menderma kepada program yang memelihara populasi gajah Asia. Tempat ini terletak kira-kira dua jam perjalanan dari Kuala Lumpur.

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia Yang Mesti Dilawati

Melaka adalah sebuah kota lama yang merupakan salah satu pusat kerajaan Melayu yang kuat sebelum zaman kolonial, serta sebuah bandar di bawah pemerintahan Portugis, Belanda dan British. Banyak bangunan di sini mempunyai kombinasi senibina kolonial yang indah dan warna Asia yang cerah.

Benteng putih yang besar dengan bumbung merah dan ungu duduk di atas bukit. Sisa-sisa runtuhan A Famosa, benteng Portugis yang diasaskan oleh Afonso de Albequerque, terletak di antara bangunan pencakar langit bandaraya moden di bandar Melaka manakala daerah Belanda mempunyai beberapa seni bina Belanda tertua.

No comment for 7 Tempat Percutian Menarik Di Malaysia Yang Mesti Dilawati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to 7 Tempat Percutian Menarik Di Malaysia Yang Mesti Dilawati

Restoran Terbaik Di Langkawi

7 Restoran Terbaik Di Langkawi Dengan Masakan Tempatan

Posted at

Restoran Terbaik Di Langkawi – Bersiar-siar di sekitar pulau Langkawi terikat untuk bekerja selera makan – di sini adalah tempat kegemaran kami untuk “merebut”... Read More

Pulau Yang Menarik Di Sabah

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! 

Posted at

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! Tiada siapa yang boleh tahan melihat laut yang tenang dan pantai berpasir putih di... Read More

Pantai Remis Tempat Perkelahan Menarik Di Selangor

Posted at

Pantai Remis – Berebut-rebut orang datang ke Pantai Remis. Apa yang ada di Pantai Remis, mesti ada sesuatu yang istimewa. Ramai yang tahu Pantai... Read More

Tempat Menarik Di Kuantan

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Posted at

Tempat menarik di Kuantan tidak hanya tertumpu di tengah-tengah bandar Kuantan sahaja. Namun sebagai ibu negeri Pahang pasti banyak keistimewaan yang boleh di terokai.... Read More

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu!

Posted at

Senarai TERKINI tempat menarik di Sabah untuk dikunjungi dalam senarai percutian anda. Pilihan destinasi pelancongan menarik di Sabah memang SERONOK dan banyak sekali untuk dijelajah. Tempat Menarik Di Sabah Yang... Read More


0 Shares