HOME
Home » Tempat Menarik » 49 Cara Jimatkan Wang Untuk Mengembara Mengelilingi Dunia

49 Cara Jimatkan Wang Untuk Mengembara Mengelilingi Dunia

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

49 Cara Jimatkan Wang Untuk Mengembara Mengelilingi Dunia- Mereka mengatakan perancangan membawa kepada kemajuan. Saya tidak tahu siapa mereka – tetapi mereka betul.

Apabila saya mempunyai idea (atau mungkin ia adalah lebih macam ‘keinginan’) untuk mengelilingi dunia, saya takut bahawa saya tidak akan cukup wang untuk mengelilingi dunia melainkan jika saya menang loteri, telah memiliki pokok wang , atau menyertai beberapa bentuk kumpulan yang terlibat dalam aktiviti menyalahi undang-undang yang akan menyebabkan kekayaan (cetak rompak yang saya boleh lakukan ia bermakna mula memiliki Black Pearl dan maskot monyet).

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

49 Cara Jimatkan Wang Untuk Mengembara Mengelilingi Dunia

Idea yang pertama muncul di dalam fikiran saya berbulan-bulan yang lalu, namun saya tidak ingat bila  idea mengelilingi dunia sepenuh masa itu benar-benar muncul dalam fikiran saya. Ia adalah impian jauh yang saya tidak fikir boleh menjadi realiti – tetapi tetap ia ada.

Ketika saya mula-mula berkata kepada diri sendiri, “Saya ingin mengembara ke seluruh dunia sepenuh masa”, saya juga menganggapnya adalah idea gila. Saya pesimis bahawa saya akan mampu membayar perjalanan sepenuh masa saya, kerana saya perlu menyimpan setiap sen untuk mencapai impian saya sendiri.

Ibu bapa saya tidak pernah membiayai perjalanan saya!.

Beginilah caranya bagaimana saya melakukannya:

49 Cara Jimatkan Wang Untuk Mengembara Mengelilingi Dunia

Sebelum saya menempah tiket penerbangan sehala ke luar negara, saya berada dalam misi menjimatkan wang yang ketat untuk membiayai impian saya dalam perjalanan mengelilingi dunia. Saya berhenti membayar $5 untuk kopi dan meyakinkan diri saya kopi buatan sendiri adalah yang terbaik.

Saya berhenti bertemu rakan-rakan untuk makan malam dan sebaliknya menjemput mereka untuk makan di rumah. Saya mempunyai beberapa jenis minuman di rumah bersama kawan-kawan dan tidak membeli minuman yang mahal di kedai lagi.

Saya berhenti membeli makanan yang mahal-mahal dan belajar untuk memasak sendiri. Saya telah menjadi vegetarian selama 10 tahun, jadi menyimpan wang dengan menukar diet berat saya. Saya akan makan apa yang sudah ada di dalam peti sejuk atau pantri dan bukan memuaskan hati saya. Saya berjalan untuk ke pasar raya bukannya memandu kereta.

Saya menjual kereta saya dan menunggang motorsikal untuk ke tempat kerja setiap hari. Oleh itu saya tidak perlu membayar insurans kereta, petrol, atau servis kereta. Saya berhenti membeli pakaian baru – tidak ada yang salah dengan yang lama.

Saya menjual pakaian lama di pasaran tempatan dan pulang dengan $ 1556.00 untuk perbelanjaan perjalanan saya. Saya berhenti menaik taraf segala-galanya seperti iPhone, komputer, dan pelbagai teknologi lain. Saya memotong pelan telefon saya dan mula menggunakan wifi sahaja. Saya menyerahkan keahlian gim saya dan bersenam dengan berjalan kaki dan menaiki basikal di luar rumah.

Saya menyimpan sejumlah wang dengan tinggal bersama ibu bapa saya dan menawarkan untuk memasak makanan, membersihkan, dan menjalankan tugas sebagai ganti bayaran sewa. Tetapi apabila saya hidup dari rumah, saya secara drastik menjimatkan duit – saya tidak akan menggunakan lampu siang hari, akan memendekkan masa penggunaan pancuran mandi, dan juga charge peranti saya di tempat kerja dan bukan di rumah. Saya di dalam misi untuk MENJIMATKAN SEGALA-GALANYA, APA SAJA!.

Saya berhenti membeli majalah dan buku dan bergantung kepada internet untuk pengetahuan, artikel dan idea baru. Saya memasak hidangan makan tengahari saya secara pukal pada awal minggu untuk menjimatkan masa, wang dan makan dengan sihat. Saya juga mula berkebun sendiri, buah-buahan dan sayur-sayuran (lebih berjaya daripada yang lain).

Saya menonton filem-filem lama dan bukannya membayar jumlah yang terlalu banyak untuk ke pawagam dan menonton filem baru. Saya mungkin telah “menyerbu” tabung saudara saya sekali atau dua kali untuk dana kecemasan – tetapi dengan bersungguh-sungguh membalasnya dengan membawanya melancong ke Bali untuk hadiah hari natalnya setahun kemudian.

Saya meneroka cara baru untuk membuat wang.

Saya memulakan blog mengenai hobi melancong yang sangat saya gemari, yang kemudiannya menjadi karier sepenuh masa saya tentang perjalanan saya. Saya mula mengecaj wang untuk pengiklanan, menerima jumlah yang besar dari Google Adsense, mendapat bayaran setiap kali Video Youtube saya ditonton, berkembang ke merchandising, menulis buku, juru runding untuk penjenamaan di media sosial, menulis sebagai wartawan bebas, menerima jumlah yang lebih besar untuk program affiliate, dan mula bekerja untuk syarikat besar untuk “endorse” produk mereka.

Saya belajar travel dengan lebih bijak.

Saya belajar travel dengan cara yang lebih smart, bukan yang lebih murah. Saya belajar bagaimana untuk menjimatkan wang penerbangan, bagaimana untuk mengemas lebih bijak untuk menjimatkan kos bagasi yang berlebihan, bagaimana untuk kurangkan perbelanjaan di lokasi mahal.

Saya berhenti makan di luar dan mula mengambil makanan secara on-the-go. Saya akan menyewa apartmen untuk penginapan jangka panjang supaya saya boleh memasak dan mencuci pakaian saya tanpa membayar kepada hotel yang terlalu mahal.

Saya selang-selikan melawat ke negara-negara yang lebih murah untuk jangka waktu yang lebih lama – seperti Eropah Timur atau Asia Tenggara. Saya tinggalkan perkara-perkara yang saya tidak perlukan dan tidak melakukan perjalanan dengan begitu banyak ‘perkara’ memerlukan lebih banyak bayaran bagasi.

Saya tidak pernah berhenti belajar.

Sudah tentu ada masa di mana saya menghabiskan banyak wang untuk perkara saya tidak perlukan, atau mencari cara baru untuk melakukannya dengan lebih murah. Saya mempelajari bahawa membayar lebih tidak semestinya lebih baik – untuk perkara-perkara seperti tiket teater, tempat duduk di pesawat, atau akses keutamaan.

Saya juga tahu bahawa anda boleh pergi ke teater di Vienna untuk 3-4 euro. Saya mengorbankan keselesaan untuk penerbangan-penerbangan bajet yang mengagumkan di seluruh Eropah dan masih mendapat keseronokan di dalamnya.

Saya melihat dari sudut positif, seperti pemandangan yang indah, berkelah selepas makan tengah hari. Saya terbang di mana jualan penerbangan menggalakkan saya dan membuat keputusan di minit terakhir untuk mengelakkan penundaan dan pembatalan penerbangan.

Tetapi yang paling penting saya mempelajari bahawa setiap perubahan kecil akan memanjangkan masa saya berada di satu-satu tempat di dunia, inilah yang saya sukakan.

Tetapi yang paling utama, saya tahu bahawa semua perubahan kecil ini membawa kepada perjalanan yang lebih lama di seluruh dunia yang melakukan apa yang saya cintai … dan tidak ada korban yang terlalu banyak untuk menjalani kehidupan yang saya impikan dan tidak perlu berkorban untuk menjalani impian kehidupan saya. brook saward

No comment for 49 Cara Jimatkan Wang Untuk Mengembara Mengelilingi Dunia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to 49 Cara Jimatkan Wang Untuk Mengembara Mengelilingi Dunia

Restoran Terbaik Di Langkawi

7 Restoran Terbaik Di Langkawi Dengan Masakan Tempatan

Posted at

Restoran Terbaik Di Langkawi – Bersiar-siar di sekitar pulau Langkawi terikat untuk bekerja selera makan – di sini adalah tempat kegemaran kami untuk “merebut”... Read More

Pulau Yang Menarik Di Sabah

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! 

Posted at

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! Tiada siapa yang boleh tahan melihat laut yang tenang dan pantai berpasir putih di... Read More

Pantai Remis Tempat Perkelahan Menarik Di Selangor

Posted at

Pantai Remis – Berebut-rebut orang datang ke Pantai Remis. Apa yang ada di Pantai Remis, mesti ada sesuatu yang istimewa. Ramai yang tahu Pantai... Read More

Tempat Menarik Di Kuantan

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Posted at

Tempat menarik di Kuantan tidak hanya tertumpu di tengah-tengah bandar Kuantan sahaja. Namun sebagai ibu negeri Pahang pasti banyak keistimewaan yang boleh di terokai.... Read More

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu!

Posted at

Senarai TERKINI tempat menarik di Sabah untuk dikunjungi dalam senarai percutian anda. Pilihan destinasi pelancongan menarik di Sabah memang SERONOK dan banyak sekali untuk dijelajah. Tempat Menarik Di Sabah Yang... Read More


0 Shares