HOME
Home » Tempat Menarik » 10 Tempat Menarik Paling Cantik Di New Zealand Anda Pasti Teruja

10 Tempat Menarik Paling Cantik Di New Zealand Anda Pasti Teruja

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

10 tempat menarik paling cantik di New Zealand – Terkenal di seluruh dunia dengan keindahan semulajadinya yang megah, landskap dan panorama New Zealand adalah sangat berbeza dari tempat lain di dunia. Gunung yang tebal salji yang melambung menjulang ke langit biru terang sebagai lembah hijau yang tidak berkesudahan dan padang rumput terbentang sehingga ke pergigian tasik kristal yang jernih yang mencerminkan awan memutih di atasnya.

Jauh dipisahkan dari dunia, pemandangan yang menakjubkan di panorama itu telah menjadi terkenal dalam filem Lord of the Rings yang popular. Oleh kerana pengasingan itu, taman-taman negara di New Zealand sememangnya dilindungi dan dipelihara dengan baik, untuk menarik pelancong ke negara yang sangat-sangat indah itu.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Di padang gurun yang tidak tersentuh ini, anda akan mendapat ketenangan fikiran dan rasa kesejahteraan yang sangat hebat, seperti keindahan terpencil yang anda akan “tenggelam” dalam diri anda.

10 Tempat Menarik Paling Cantik Di New Zealand Anda Pasti Teruja

1. Tempat Menarik Paling Cantik – Fiordland National Park

Tempat Menarik

Salah satu taman negara terbesar di dunia, Taman Negara Fiordland yang luas dan menakjubkan untuk diterokai. Sifat kuno landskap yang luar biasa ini benar-benar menghambat jiwa ketika anda melihat jurang dan fiod yang sangat besar yang ditinggalkan oleh glasier memotong batu selama ribuan tahun.

Fjords yang paling terkenal di taman negara ini adalah Milford Sound and Doubtful Sound – keindahan tempat menarik ini boleh dinikmati dengan penerbangan atau pelayaran cruise.

Khazanah hutan belantara yang tidak disentuh oleh pembangunan, hamparan hutan, puncak yang tinggi dan tasik yang sangat jernih; Fiordland benar-benar mempunyai semuanya. Walaupun New Zealand secara keseluruhannya benar-benar satu hamparan landskap yang menakjubkan, Fiordland dapat berdiri sendiri dengan kemegahannya yang tidak berpenghujung.

Hati anda akan berasa rindu kerana terpaksa meninggalkan sudut dunia yang luar biasa ini dan anda pasti akan merasa akan datang kembali apabila anda mula melangkah kami meninggalkan tempat menarik ini. Memesona. Tidak dapat dilupakan. Khazanah yang bernilai.

2. Tempat Menarik Paling Cantik – Tongariro National Park

Tempat Menarik Paling Cantik Tongariro National Park

Pemandangan terpencil tasik biru kehijauan yang mempesonakan adalah amat berbeza dengan alam semula jadi di tempat lain. Hebatnya ia adalah taman negara keempat yang pernah ditubuhkan di dunia dan ini sahaja memberi kesaksian tentang pemandangan yang sangat menakjubkan.

Di dalam taman itu terdapat tiga gunung berapi aktif, salah satunya ialah Tongariro yang memberi namanya taman nasional. Terletak di tengah-tengah Pulau Utara, taman ini juga mengandungi dataran dan tasik lava yang telah terbentuk di kawah gunung berapi yang sudah pupus.

Salji yang meliputi Gunung Tongariro terkenal di seluruh dunia kerana keindahannya yang menawan yang begitu indah ditonjolkan dalam filem Lord of the Rings. Tanah air Maori yang mengandungi banyak tempat keagamaan; Taman Negara Tongariro adalah kekayaan keajaiban alam yang mengkagumkan.

3. Tempat Menarik Paling Cantik – Abel Tasman National Park 

Tempat Menarik Paling Cantik Abel Tasman National Park

Dinamakan selepas penjelajah Eropah pertama datang menetap di New Zealand, anda boleh membayangkan apa yang dia fikir apabila melihat pantai yang menakjubkan di hadapan matanya.

Perairan biru asli Abel Tasman National Park, pantai berpasir yang menakjubkan dan kawasan hutan yang sangat indah, tidak seperti mana-mana taman negara lain di New Zealand.

Walaupun ia mungkin terkecil dari segi saiz, ia pasti akan mendebarkan hati melihat pemandangan yang mengagumkan yang menarik sejumlah besar pelancong setiap tahun.

Pencinta alam mungkin ingin tinggal di salah satu tempat perkhemahan yang terletak di dalam taman atau pergi ke hutan untuk mengetahui salah satu air terjun yang indah yang mengalir ke kolam renang di bawahnya.

Perairan pantai yang damai menyambut untuk berseronok mengayuh kayak air yang jernih dan pantai yang indah adalah pemandangan yang mengagumkan untuk dinikmati.

4. Tempat Menarik Paling Cantik – Aoraki/Mount Cook National Park

Tempat Menarik Paling Cantik AorakiMount Cook National Park

Puncak tertinggi negara, ialah Aoraki atau Gunung Cook yang besar yang memberi namanya kepada taman itu. Berdiri di 3724 meter yang sangat besar, ia adalah tarikan utama yang menarik pengunjung ke kawasan tersebut.

Glasier meliputi sebahagian besar permukaan taman dan keadaan cuaca yang sangat sejuk sering melanda puncak tertinggi.

Terpancar cerah dan cantik, glacier dan salji akan mempesonakan anda dalam cahaya matahari, memancarkan sinar matahari yang terang di kebiruan langit. Dengan pelbagai jenis flora dan fauna yang dapat diterokai, tumbuh-tumbuhan yang subur berbeza dengan batu yang tidak hidup di pergunungan.

5. Tempat Menarik Paling Cantik – Arthur’s Pass National Park

Tempat Menarik Paling Cantik Arthur's Pass National Park

Ketika matahari terbenam di taman nasional, kebanyakan warna emas mewarnai gunung-ganang dalam pelbagai gerakan warna kuning dan oren sebelum perlahan-lahan memudar ke warna gelap berwarna ungu sebagai saat yang sangat indah.

Taman Negara Taman Arthur merangkumi seksyen hidupan liar di pegunungan Alpen Selatan dan menawarkan pelbagai pemandangan yang indah di sekitar kawasan pendalaman dengan matahari yang sangat cantik.

Terbahagi kepada dua bahagian, satu sisi taman diliputi puncak-puncak yang berbatu-batu dan yang bahagian lain terdiri daripada hutan yang subur dan sungai yang berliku-liku. Dengan bermain ski, mendaki gunung dan bahkan memburu yang ditawarkan, Arthur’s Pass mempunyai beberapa aktiviti yang mencabar untuk menarik pelancong ke sini.

6. Tempat Menarik Paling Cantik – Mount Aspiring National Park

Tempat Menarik Paling Cantik Mount Aspiring National Park

Gunung-ganang di negara ini adalah kekayaan pemandangan luar biasa yang ditawarkan. Gunung berapi yang diselaputi salji di bahagian atas mencair dan mengalir deras ke dalam tasik dan sungai yang mengalir di antara mereka.

Di atas ketinggian 3000 meter, ia adalah Gunung Aspiring yang sesuai dengan nama taman tersebut. Dengan tebing tebal dan berbatu untuk diteroka, tempat menarik ini paling popular di kalangan pendaki gunung dan pencinta alam semula jadi yang merintis laluan yang tersembunyi di antara hutan belantara.

Diabaikan dan tidak tersentuh, seperti banyak tempat di New Zealand taman ini mempunyai banyak pemandangan menarik yang tidak dapat dilupakan bagi anda untuk berseronok; gunung-gunung yang tersergam indah yang dihiasi dengan tasik yang tenang, apa lagi yang anda mahukan?

7. Tempat Menarik Paling Cantik – Westland Tai Poutini National Park

Tempat Menarik Westland Tai Poutini National Park

Pergghh! Puncak dominan yang besar di Alps Selatan benar-benar merupakan pemandangan yang menakjubkan. Mencapai lebih 3700 meter di titik tertinggi mereka, gunung-gunung yang indah ini menjadikan Westland Tai Poutini sebuah tempat menarik yang luar biasa untuk dikunjungi.

Julat ini mengalir terus ke pantai dan dengan itu menyampaikan beberapa pemandangan hebat gunung-gunung yang menjunam ke dalam lautan.

Dihidupkan di antara puncak-puncak yang berbatu-batu adalah beberapa tasik yang indah untuk anda temukan dan sebahagian daripada kegembiraan taman itu tersandung di atas rabung untuk mencari lagi panorama yang luar biasa di depan mata anda.

Glasier tinggi mendominasi landskap dan dua tarikan popular adalah Franz Josef Glacier dan Fox Glacier. Untuk pemandangan mata semua pemandangan indah di pameran, bawa ke langit dalam helikopter untuk pengalaman menonton muktamad.

8. Tempat Menarik Paling Cantik – Nelson Lakes National Park

Tempat Menarik Paling Cantik Di New Zealand

Jika tasik-tasik yang indah dikelilingi oleh gunung-gunung yang mengasyikkan adalah keseronokkan bagi anda, Taman Negara Nelson Lakes adalah tempat untuk anda. Berbaring di antara jurang dan lembah yang berbatu diapit oleh dua gunung dan tasik Rotoiti dan Rotoroa dengan pemandangan kebiru-biruan kelihatan sangat menakjubkan.

Pemandangan langit di atas dan gunung-gunung Saint Arnaud dan Mount Robert, pemandangan indah ini tentu akan memberi anda banyak peluang bergambar yang tidak dapat dilupakan.

Jalan dan laluan “ular” dari lereng bukit sebelum meneruskan perjalanan anda ke puncak gunung yang mencabar sebelum berakhir dengan pemandangan yang menakjubkan yang menghadap ke panorama yang sempurna di bawah.

Dengan banyaknya ikan yang menghuni di tasik ini, ia adalah kawasan yang popular untuk memancing dan ramai pelancong ke tempat menarik paling cantik ini memilih untuk berkhemah dan bermalam di keindahan terpencil. Taman Negara Nelson Lakes adalah taman yang damai dan indah untuk dikunjungi dengan beberapa pemandangan yang menakjubkan untuk dinikmati.

9. Tempat Menarik Paling Cantik – Te Urewera National Park

Tempat Menarik Paling Cantik Di New Zealand Anda Pasti Teruja

Dengan hutan yang meluas sejauh mata memandang, melangkah ke Taman Negara Te Urewera adalah pengalaman yang tidak dapat dilupakan seperti sifat taman yang tidak pernah diterokai. Permata mahkota Te Urewera tidak diragukan lagi adalah Tasik Waikaremoana yang mengagumkan.

Di sini anda akan dapati pemandangan yang menakjubkan dipersembahan dan penyesuaian hutan liar yang mengancam untuk menyerbu pantai dan ketenangan yang masih terdapat di perairan tasik itu memukau untuk dilihat. Terselit di antara tumbuhan yang menghijau adalah sejumlah air terjun yang menarik untuk anda teroka.

Kulat dan lumut melapisi batu-batu di kedua-dua sisi cascades, terpesona dalam keindahan mereka, jauh dari dunia luar. Taman negara ini sangat menakjubkan untuk diterokai dan seperti kebanyakan tempat di New Zealand, anda akan dapati pemandangan yang sangat indah yang membuatkan anda ingin datang lagi.

10.  – Tempat Menarik Paling CantikPaparoa National Park

10 Tempat Menarik Paling Cantik Di New Zealand Anda Pasti Teruja

Susunan batu berbentuk pancake yang tersendiri yang merupakan tarikan utama taman, Paparoa mempunyai sejumlah landskap indah untuk anda menerokanya. Terletak betul-betul di pantai Pulau Selatan, pergunungan Paparoa yang indah menghadap ke Laut Tasman dan hutan-hutan yang subur yang meliputi telah menambah daya tarikan kawasan tersebut.

Dengan jurang curam yang mengalir di kedua-dua sisi sungai dan tebing-tebing memotong batu kuno; taman nasional mempunyai banyak pemandangan indah dipamerkan. Tersembunyi di dalam kawasan taman itu adalah beberapa gua yang menjadikannya menarik untuk diterokai. Taman Negara Paparoa mempunyai pelbagai formasi geologi yang menakjubkan yang menjadikan taman ini sangat menarik untuk dilawatitouropia.com

 

No comment for 10 Tempat Menarik Paling Cantik Di New Zealand Anda Pasti Teruja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to 10 Tempat Menarik Paling Cantik Di New Zealand Anda Pasti Teruja

Restoran Terbaik Di Langkawi

7 Restoran Terbaik Di Langkawi Dengan Masakan Tempatan

Posted at

Restoran Terbaik Di Langkawi – Bersiar-siar di sekitar pulau Langkawi terikat untuk bekerja selera makan – di sini adalah tempat kegemaran kami untuk “merebut”... Read More

Pulau Yang Menarik Di Sabah

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! 

Posted at

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! Tiada siapa yang boleh tahan melihat laut yang tenang dan pantai berpasir putih di... Read More

Pantai Remis Tempat Perkelahan Menarik Di Selangor

Posted at

Pantai Remis – Berebut-rebut orang datang ke Pantai Remis. Apa yang ada di Pantai Remis, mesti ada sesuatu yang istimewa. Ramai yang tahu Pantai... Read More

Tempat Menarik Di Kuantan

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Posted at

Tempat menarik di Kuantan tidak hanya tertumpu di tengah-tengah bandar Kuantan sahaja. Namun sebagai ibu negeri Pahang pasti banyak keistimewaan yang boleh di terokai.... Read More

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu!

Posted at

Senarai TERKINI tempat menarik di Sabah untuk dikunjungi dalam senarai percutian anda. Pilihan destinasi pelancongan menarik di Sabah memang SERONOK dan banyak sekali untuk dijelajah. Tempat Menarik Di Sabah Yang... Read More


1 Shares