HOME
Home » Tempat Menarik » 10 Tempat Menarik Hulu Selangor Yang Memepersonakan

10 Tempat Menarik Hulu Selangor Yang Memepersonakan

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Tempat menarik di Selangor, bersebelahan dengan negeri Pahang mempunyai daya tarikan tersendiri. Hutan Hujan Tropika yang masih terpelihara dengan baik menjadikan tempat menarik paling mempersonakan. Tempat Menarik Hulu Selangor menjanjikan keseronokan mandi manda air terjun dan kesegeran udara nyaman yang mententeramkan.

Dengan 9 daerah, kita boleh senaraikan tempat menarik Selangor yang popular dan menjadi pilihan bagi yang inginkan percutian yang murah tetapi sangat menarik.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

10 Tempat Menarik Hulu Selangor Yang Memepersonakan

Singgah Santai Resort Tempat Menarik Hulu Selangor

Tempat Menarik Hulu Selangor Yang Memepersonakan

Tempat Menarik Hulu Selangor

Baca juga: Panduan Percutian Di Tempat Menarik Cameron Highlands

Singgah Santai Resort direka untuk memberi latihan kepada pembangunan insan untuk tenaga kerja agensi-agensi kerajaan dan sektor swasta seperti kursus latihan, menganjurkan acara-acara untuk syarikat-syarikat seperti hari keluarga, aktiviti sukan tahunan, motivasi diri, pembinaan pasukan dan lain-lain latihan kemahiran dalam bajet yang disediakan.

Singgah Santai Resort juga menyediakan ruang untuk bersantai. Para peniaga, backpacker, percutian berbulan madu, keluarga dan percutian pengembara dialu-alukan di Resort Singgah Santai.

Singgah Santai Resort juga menyediakan sistem PA, perkhidmatan Katering untuk Majlis Perkahwinan. Singgah Santai Resort mempunyai pasukan tenaga pengajar yang mahir dan berpengalaman dalam bidang masing-masing yang dapat menyediakan dan menyampaikan topik yang luas seperti kemahiran kepimpinan dan penyeliaan, pasukan bangunan, jualan dan pemasaran, keusahawanan, pengurusan dan perhubungan awam, antara lain.

Pasukan pengajar Singgah Santai Resort adalah mahir dan berpengalaman dalam bidang masing-masing yang dapat menyediakan dan menyampaikan topik yang luas seperti kemahiran kepimpinan dan pengawasan, pembinaan pasukan, jualan dan pemasaran, keusahawanan, pengurusan dan perhubungan awam.

Kurang dari 20 minit memandu KLCC
Kurang dari 15 minit memandu di Kajang
Kurang dari 10 minit memandu Air Terjun Sungai Congkak & Sungai Gabai

Hotel reservations: www.singgahsantairesort.com

Lot 7141, Jalan Felcra Semungkis, Sungai Gahal, Batu 14, 43100 Hulu Langat,Selangor Darul Ehsan.

Contact :   013 – 372 7706 / 019 – 676 8454   Email :  singgah.santairesort@gmail.com

Impian Rimba Resort Enterprise

Impian Rimba Resort EnterpriseImpian Rimba Resort Enterprise

Tempat Menarik Hulu Selangor

Resort yang lengkap dengan kemudahan hari keluarga mahupun kem motivasi, majlis perkahwinan dan banyak lagi. Mempunyai kawasan lapang yang luas dan kawasan sungai yang dingin. Juga menyediakan 44 unit tempat penginapan chalet dan dorm. Kesemua chalet dilengkapi dengan  penghawa dingin.

Hotel Reservations: Lot 8944, Batu 22 Jalan Pangsun, 43100 Hulu Langat, Selangor.
Phone: 0 19-223 5304

Sungai Congkak Recreational Forest

tempat menarik hulu selangor

Tempat menarik Hulu Selangor – redscarz.com

Hutan Lipur Sungai Congkak di Hulu Langat adalah pintu masuk yang ideal bagi mereka yang gemarkan aktiviti luar yang hebat. Terletak 33 km dari bandar, ia terletak bersebelahan dengan dusun dan hutan hujan tropika, dengan kemudahan untuk berkhemah, berkelah dan berenang.

Air sejuk, jeram yang menderu dan sungai yang mengalir adalah keseronokan utama dari Hutan Lipur Sungai Congkak. Ia juga menawarkan kepelbagaian flora dan fauna yang kaya, dan merupakan tempat percutian yang popular untuk penduduk tempatan. Tempat menarik Hulu Langat:

Tempat yang sangat bagus. Di sekelilingnya telah bina seperti pondok kecil dan bilik salin pakaian untuk pelawat, sungai masih semulajadi tidak disentuh. Air sejuk yang mengalir dengan sangat baik dan tidak tercemar. Tempat yang disyorkan untuk meluangkan masa bersama keluarga dan rakan-rakan. Barbeque luar dibenarkan juga. – Duyung

Tempat yang bagus untuk perkhemahan keluarga, air jernih dan banyak ikan di sungai. Suasana gelap di dalam tandas di sekitar tapak perkhemahan zon 4 pada waktu malam, kebanyakan bilik yang salin pakaian tidak dapat digunakan. -Trisha

43100 Hulu Langat, Selangor, Malaysia
Jam:
Jumaat Buka 24 jam
Sabtu Buka 24 jam
Ahad Buka 24 jam
Isnin Buka 24 jam
Selasa Buka 24 jam
Rabu Dibuka 24 jam (Jam mungkin berbeza)
Khamis Dibuka 24 jam (Jam mungkin berbeza)

Telefon: +60 13-225 4803

Tempat Menarik Taman Mellenium Kuala Kubu Bharu

Tempat Menarik Hulu Selangor Yang Memepersonakan

Tempat menarik Hulu Selangor

Dengan berlatarbelakangkan banjaran Titiwangsa dan tasik yang luas sangat seronok untuk berihat sambil beriadah. Dilengkapkan dengan kesemua kemudahan rekriasi, anda boleh berjoging atau bersiar-siar di sini.

Untuk menginap di Kuala Kubu Bharu anda boleh memilih antara Rumah Rahat Kuala Kubu Bharu, Seri Mawar Homestay, Kuala Kubu Bharu Homestay, D’Tanjak Homestay, Yana Homestay kuala Kubu Bharu, Huda Homestay Kuala Kubu Bharu, D’Qari Homestay Kuala Kubu Bharu, Hotel Sri Melati dan banyak lagi.

Tempat Menarik Sungai Bernam Teratak Riverview

Tempat Menarik Hulu Selangor

Tempat menarik Hulu Selangor

Terletak betul-betul di tebing sungai yang jernih. Menyediakan berbagai-bagai jenis aktiviti lasak dan mencabar seperti flying fox, adseiling, berbasikal, paint ball dan meneroka hutan. Penginapan tak jadi masalah, Teratak River View menyediakan tempat penginapan dan segala kemudahan.

Teratak Bernam Riverview Sdn Bhd
Hulu Bernam Selangor

Hotel reservations : 013-5335033 Hanah: 019-5115033/017-3532022 Haziq: 017-3431346

Fax No: 605-4581037

Email TRV: teratakriverview@yahoo.com

Hotel reservations: Din Homestay Bandar Baru Klang Murah Dan Selesa

Tempat Menarik Lata Makau Kuala Kubu Bharu

Tempat Menarik Hulu Selangor Yang Memepersonakan

Tempat menarik Hulu Selangor

Hanya untuk yang benar-benar lasak sahaja kerana Lata Makau ini terletak jauh di pedalaman. Anda memelukan kekuatan fizikal dan mental kerana terpaksa mendaki dan merdah hutan tebal. Namun keseronokannya pasti berbaloi apabila dapat berenang dan menyelam di air yang sangat jernih dan dingin.

Air Terjun Lata Macau adalah terletak di Kg Pertak, Kuala Kubu Bharu, Selangor. Ia terletak dalam perkampungan orang asli moden. Anda perlu ke Kg Pertak. Anda perlu bayar RM1.00 satu kepala kepada Jawatankuasa Kebajikan dan Keselamatan Kampung Pertak untuk masuk ke situ. Anda boleh park kereta di tempat letak kereta. Sekiranya penuh, boleh letak di kiri kanan bahu jalan sebelum sampai ke Jambatan Gantung. kakitravelkhairuddin.blogspot.com

Tempat Menarik Hulu Selangor Kolam Air Panas Kerling

Tempat Menarik Hulu Selangor

Tempat menarik Hulu Selangor

Kolam air panas semulajadi terletak bersebelahan dengan sungai yang dingin. Terletak hanya 15 minit dari Plaza Tol Tanjung Malim dan sangat mudah diekses dengan kenderaan anda.


Tempat Menarik Hulu Selangor Kolam Air Panas Hulu Tamu

Tempat Menarik Hulu Selangor

Tempat Menarik Hulu Selangor 

Tempat menarik Batang Kali iniialah kolam air panas yang telah dinaiktaraf menjadi lebih menarik dan selesa. Terletak 7 kilometer dari Batang Kali juga merupakan laluan ke Genting Highland. Telah dinaiktaraf dengan kemudahan gazebo dan jambatan kecil untuk kemudahan ramai.

Yang lebih menyeronokkan ialah di sini ada restoran dan tempat penginapan. Anda boleh menghubungi  Ontok-Ontok Chalet jika ingin menginap di sini.

Hotel reservations

No Telefon  : 019-248 1795
Facebook    : Ontok-Ontok Chalet & Camp

Tempat Menarik Hulu Selangor Air Terjun Serendah

Tempat Menarik Air Terjun Serendah

Tempat Menarik Hulu Selangor 

ikenali juga dengan Air Terjun Kai, mendapat sambutan ramai terutama pada hujung minggu. Untuk sampai di Tempat Menarik Air Terjun Serendah, cuma perlu ke pekan Serendah, masuk ke simpang Dato’ Harun dan meneruskan perjalanan kira-kira 4 kilometer.

Air terjunnya jernih, sejuk dan menyegarkan. Kawasan rehat yang luas dan disediakan tempat berteduh yang selesa. Terdapat juga tempat air cetek yang sesuai untuk kanak-kanak.

Baca juga: Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia

Tempat Menarik Hulu Selangor Air Terjun Hutan Lipur Sungai Sendat

Air Terjun Hutan Lipur Sungai Sendat

Tempat Menarik Hulu Selangor

Air terjun ni memang menarik, ada 3 level, tetapi perlu berhati-hati kerana agak merbahaya. Keseronokan bermain gelongsor menarik ramai pengunjung datang ke sini. Anda tak perlu bayar mahal untuk bermain gelongsor, malah lebih menarik lagi kerana ianya semulajadi.

Terdapat bahagian air cetek tempat kanak-kanak bermain dan kawasan lapang untuk golongan remaja yang lebih aktif mandi manda dan membuat terjunan.

Baca juga: 8 Tempat Menarik Paling Best Di Perak Yang Mesti Dilawati!

Tempat Menarik Hulu Selangor Sungai Kedondong

sungai inki kalumpang tempat menarik selangor

Tempat Menarik Hulu Selangor 

Air terjun ini terletak jalan di Batang Kali ke Genting Highland. Mempunyai kawasan yang cantik dan air terjunnya agak dalam walaupun ada bahagian yang cetek. Sesuai untuk semua golongan untuk berihat dan beriadah. Air terjun ini terdapat sebuah kolam yang besar untuk berenang.

Sungai Inki Kalumpang – Kawasan ini sangat menarik untuk dikunjungi sambil berihat anda juga boleh mandi-manda di sungai yang agak luas. Terdapat beberapa kemudahan untuk para pengunjung termasuk penginapan seperti chalet, resort dan training centre.

Terdapat juga titi gantung untuk beriadah. Selain itu di sediakan juga tempat untuk aktiviti BBQ, pondok berihat dan tempat meletak kereta yang luas.

Jika berminat menginap di sini bolehlah hubungi resort di bawah.

Hotel Reservations

1 – Sungai Inki Resort
Address: Jalan Pasir Putih 4, Kampung Pasir Putih, 44100 Kerling, Selangor, Malaysia
Phone: +60 13-595 3911

2 – KALUMPANG RESORT & TRAINING CENTRE

Head Office:
Lot 426 & 427 Jalan Sg Inki, Kg Pasir Putih, Kalumpang
44100 Kerling, Hulu Selangor
Selangor Darul Ehsan.

Tel     : (+603) 6049 1969
Fax     : (+603) 6049 1087
Email : kalumpang.resort@yahoo.com
krtc_resort@yahoo.com

Baca juga: 15 Tempat Menarik Ipoh Old Town Yang Harus Anda Lawati

Tempat menarik Hulu Selangor Santuari Ikan Klan Sungai Chiling

tempat menarik sungai chiling selangor

Tempat Menarik Hulu Selangor

Air terjun yang terletak di jalan ke Bukit Fraser mempunyai beberapa air terjun yang terletak di Selangor. Air terjun ini terdiri daripada tiga air terjun menegak yang berasingan.

Untuk sampai ke air terjun ini, anda perlu melalui jalan Kuala Kubu Baru ke Fraser Hill. Dalam perjalanan ke air terjun ini anda akan melintasi empangan Sungai. Selangor. Untuk sampai ke air terjun ini anda perlu berjalan kaki dari jalan utama lebih kurang 3 kilometer merintasi denai dan sungai. Kawasan pelancongan yang sangat menarik ini hanya dibuka pada hari Jumaat hingga hari Ahad sahaja bermula jam 8.00 pagi hingga 6.00 petang. Bayaran masuk RM1.00 seorang.

Selain dari tempat menarik Hulu Selangor jangan lupa tempat menarik Daerah Petaling Selangor yang menawarkan berbagai-bagai keseronokan apabila berkunjung di sana.

Baca juga 10 tempat menarik Sabak Bernam Selangor yang menghidangkan kepelbagaian keseronokan seperti makanan laut yang lazat mentarang, Mee Udang Bagan Nakhoda Omar dan banyak lagi.

Baca juga:

Chalet Villa Desa Muara Bagan Datuk Yang Murah Dan Selesa

Hotel Reservations Di Tempat Menarik Dalam Malaysia

Ajlaa Village Resort Hulu Selangor

tempat menarik hulu selangor

Tempat Menarik Hulu Selangor

Selamat datang ke blog rasmi “Ajlaa Village”. Di sini anda boleh mencari maklumat berguna tentang kemudahan yang tersedia, promosi terbaru dan banyak lagi.Kami berharap blog ini akan memberi manfaat kepada anda dan rekreasi keluarga anda dan keperluan yang tenang.

Terletak di Hulu Langat, Selangor [Selaras – Lintang: 3.22255, Longitud: 101.86009]; kira-kira 1/2 jam memandu dari Kuala Lumpur ke Cheras / Kajang, “Ajlaa Village” menyediakan anda dan banyak keluarga anda aktiviti luar dan pengalaman anda tidak akan mendapatkan tempat lain dengan pakej yang sangat berpatutan.

Pengalaman Memancing pada waktu malam di sebelah chalet anda, Jungle Trekking, Waterfall Walk, Malam BBQ dengan menangkap ikan anda sendiri, Kolam Air Semulajadi dan dapatkan rasa air mineral bawah tanah yang sejuk.

Hotel reservations
43100 Hulu Langat, Selangor, Malaysia
Phone: 019-815 4750

Malaysian resort with private swimming pool:
7 Resort in Negeri Sembilan with swimming pool vacation drove
7 Resort In Johor With Swimming Pool Vacation Drove
79 Best Cameron Highlands Hotels In Malaysia Grab The Limited Offer
Resort in Langkawi with swimming pool vacation drove
Resort in Melaka with swimming pool vacation drove
Resort in Perak with swimming pool vacation drove
7 Resort in Selangor with swimming pool vacation droves
7 Resort in Pahang with swimming pool vacation drove

7 Accommodations With Private Waterfall You MUST Enjoy
Best Bali Homestay In Indonesia Best Hotel Deal For Your Stay

49 Best Kuala Lumpur Homestay Gateway Features Accommodation
Best Homestay In Cameron Highlands Offering Quality Accommodations
49 Homestay Cameron Highlands
Best Kuala Lumpur homestay

Comment Closed: 10 Tempat Menarik Hulu Selangor Yang Memepersonakan

Sorry, comment are closed for this post.

Related Post to 10 Tempat Menarik Hulu Selangor Yang Memepersonakan

Restoran Terbaik Di Langkawi

7 Restoran Terbaik Di Langkawi Dengan Masakan Tempatan

Posted at

Restoran Terbaik Di Langkawi – Bersiar-siar di sekitar pulau Langkawi terikat untuk bekerja selera makan – di sini adalah tempat kegemaran kami untuk “merebut”... Read More

Pulau Yang Menarik Di Sabah

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! 

Posted at

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! Tiada siapa yang boleh tahan melihat laut yang tenang dan pantai berpasir putih di... Read More

Pantai Remis Tempat Perkelahan Menarik Di Selangor

Posted at

Pantai Remis – Berebut-rebut orang datang ke Pantai Remis. Apa yang ada di Pantai Remis, mesti ada sesuatu yang istimewa. Ramai yang tahu Pantai... Read More

Tempat Menarik Di Kuantan

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Posted at

Tempat menarik di Kuantan tidak hanya tertumpu di tengah-tengah bandar Kuantan sahaja. Namun sebagai ibu negeri Pahang pasti banyak keistimewaan yang boleh di terokai.... Read More

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu!

Posted at

Senarai TERKINI tempat menarik di Sabah untuk dikunjungi dalam senarai percutian anda. Pilihan destinasi pelancongan menarik di Sabah memang SERONOK dan banyak sekali untuk dijelajah. Tempat Menarik Di Sabah Yang... Read More


4 Shares