HOME
Home » Tempat Menarik » 10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! 

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! 

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler!

Tiada siapa yang boleh tahan melihat laut yang tenang dan pantai berpasir putih di pulau tropika. Sabah, sebagai “Maldives Asia Tenggara”, mempunyai puluhan pulau yang dibuka kepada pelancong. Berikut adalah senarai Top 10 kepulauan di Sabah. Setiap pulau mempunyai ciri dan kecantikannya sendiri, anda boleh mengklik Nama Pulau untuk mengetahui lebih lanjut mengenai mereka.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah.

Pulau Kapalai

Pulau Yang Menarik Di SabahPulau Yang Menarik Di Sabah – Mysabah.com

Pulau Kapalai adalah mutiara di Celebes Sea of Semporna. Pulau ini begitu terpencil dan kelihatan seperti dunia lain. Pantai “ajaib” hanya muncul semasa air surut.

Pulau Sipadan

Pulau Yang Menarik Di SabahPulau Yang Menarik Di Sabah – Mysabah.com

Pulau Sipadan adalah salah satu daripada 3 tapak menyelam di dunia. Ini hanya pulau lautan Malaysia yang telah banyak dipaparkan di National Geographic dan Discovery Channels. Anda boleh dengan mudah melihat lebih daripada 10 penyu laut dalam menyelam. Tetapi apa yang paling menikmatinya penyelam adalah tornado barracuda.

Pulau Mabul

Pulau Yang Menarik Di SabahPulau Yang Menarik Di Sabah – Thevocket

Pulau terdekat ke Sipadan. Mabul itu sendiri juga merupakan pulau yang penuh dengan batu karang dan salah satu daripada laman menyelam terbaik di Malaysia. Pada masa lalu, karang Mabul telah rosak teruk akibat bom ikan. Selepas bertahun-tahun proses pemulihan, ikan dan penyu datang kembali ke perairan pulau ini.

Jika ingin ke Pulau Mabul dan kepulauan sekitarnya, tempat penginapan yang terbaik ialah homestay pulau Mabul.

Bohey Dulang

pulau yang menarik di sabahPulau Yang Menarik Di Sabah – libur.com.my

Juga dijuluki sebagai Pearl Island, Bohey Dulang mempunyai pemandangan laut yang paling menakjubkan di Sabah. Ia terletak di Taman Kepulauan Semporna, yang mempunyai salah satu ekologi marin terkaya di Malaysia, dan ia juga merupakan tapak fotografi kegemaran bagi banyak jurugambar terkenal di dunia.

Pulau Pom-Pom

Pulau Yang Menarik Di SabahPulau Yang Menarik Di Sabah –

Pulau ini merupakan syurga bagi penyu-penyu yang berkeliaran. Laut dan pantai Pulau Pom-Pom sangat indah dan tidak dapat dilupakan. Pada waktu malam, anda boleh lepak-lepak di jeti untuk melihat langit dan bintang-bintang dan mendengar bunyi lautan.

Pulau Langkayan

pulau lankayan pulau menarik di sabahPulau Yang Menarik Di Sabah –

Terkenal dengan penampakan ikan jerung dan sarang penyu. Semua chalets of Lankayan menghadap ke laut. Di waktu pagi, anda akan melihat banyak ikan, kura-kura dan anak jerung berenang di hadapan balkoni anda.

Pulau Mataking

pulau menarik di sabahPulau Yang Menarik Di Sabah –

Destinasi bulan madu yang terkenal untuk orang Eropah. Mataking adalah sebuah pulau tropika yang indah dengan pantai berpasir putih, air jernih, matahari terbenam yang romantis dan resort mewah.

Pulau Mantanani

pulau menarik di sabah

Mantanani juga dikenali sebagai Pulau Duyung kerana dugong yang mesra hidup di laut ini. Apabila anda melihat laut biru, anda dalam tak sedar anda telah jatuh cinta dengan pulau ini.

Pulau Tiga

pulau tiga sabah pulau menarik

Tapak penggambaran realiti TV pertama yang dinamakan “Survivor”. Pulau Tiga adalah taman laut paling unik di Sabah kerana ia mempunyai gunung berapi lumpur dan pulau ular. Permata tersembunyi ini adalah pantai murni dengan pasir seputih salji.

Pulau Sapi

pulau menarik di sabah

Pulau Sapi hanya 15 minit dengan menaiki bot dari Kota Kinabalu. Pulau kecil ini nampaknya mempunyai lebih banyak ikan daripada pulau-pulau lain yang berdekatan. Pelancong agak sedikit terganggu dengan babi liar yang tidak berbahaya dan biawak yang merayau-rayau, namun anda pasti sukakan pengalaman alam semulajadi yang sangat unik ini.

Hotel di Langkawi Promosi harga hebat!
Temat menarik di Kuantan
Tempat menarik di Perlis
Tempat menarik di Selangor
Tempat menarik di Johor
Tempat menarik di Sabah

No comment for 10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to 10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! 

Restoran Terbaik Di Langkawi

7 Restoran Terbaik Di Langkawi Dengan Masakan Tempatan

Posted at

Restoran Terbaik Di Langkawi – Bersiar-siar di sekitar pulau Langkawi terikat untuk bekerja selera makan – di sini adalah tempat kegemaran kami untuk “merebut”... Read More

Pantai Remis Tempat Perkelahan Menarik Di Selangor

Posted at

Pantai Remis – Berebut-rebut orang datang ke Pantai Remis. Apa yang ada di Pantai Remis, mesti ada sesuatu yang istimewa. Ramai yang tahu Pantai... Read More

Tempat Menarik Di Kuantan

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Posted at

Tempat menarik di Kuantan tidak hanya tertumpu di tengah-tengah bandar Kuantan sahaja. Namun sebagai ibu negeri Pahang pasti banyak keistimewaan yang boleh di terokai.... Read More

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu!

Posted at

Senarai TERKINI tempat menarik di Sabah untuk dikunjungi dalam senarai percutian anda. Pilihan destinasi pelancongan menarik di Sabah memang SERONOK dan banyak sekali untuk dijelajah. Tempat Menarik Di Sabah Yang... Read More

Tempat Menarik Tun Sakaran Marine Park

Tempat Menarik Tun Sakaran Marine Park Permata Yang Tersembunyi

Posted at

Tempat menarik Tun Sakaran Marine Park, dengan alam semula jadi yang tidak tercemar, kehidupan marin yang bertenaga dan pantai yang indah, pulau-pulau syurga Sipadan... Read More


0 Shares