HOME
Home » Tempat Menarik » 10 Bandar Pulau Yang Menarik Seluruh Dunia

10 Bandar Pulau Yang Menarik Seluruh Dunia

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Beberapi minggu yang lalu saya menulis tentang 15 Pulau Menarik Di Malaysia Yang Menyentuh Hati Kerana Kejernihan Air Yang Krystal Clear. kali ini kita tinjau pula 10 Bandar Pulau Yang Menarik Seluruh Dunia.

Suatu ketika dahulu pulau-pulau ini tidak berpenghuni tetapi sekarang setelah semakin ramai yang menghuni di sini ianya menjadi bandar pulau yang menarik seluruh dunia.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Contoh bandar pulau yang menrik dai malaysia ialah seperti Pulau Langkawi dan Pulau Pinang, namun pulau yang akan disenaraikan sebagai 10 bandar pulau yang menarik seluruh dunia adalah pulau yang kecil.

Bandar pulau yang menarik Venice

Bandar pulau yang menarik Venice

Pulau yang terkenal dengan terusannya, Venice dibina di atas gugusan 117 pulau yang dihubungkan oleh 455 jambatan. Di pusat bandar lama, terusan berfungsi sebagai jalan raya, dan hampir setiap bentuk pengangkutan adalah di atas air atau berjalan kaki.

Bandar pulau yang menarik Manhattan

Bandar pulau yang menarik Manhattan

Manhattan adalah salah satu daripada lima daerah New York dan merupakan apa yang orang yang paling sering fikirkan apabila mereka menggambarkan New York City. Manhattan sebenarnya adalah pulau bandar dan termasuk salah satu daya tarikan yang paling terkenal di New York.

Perkataan “Manhattan” berasal dari Lenape yang mendiami kawasan tersebut sebelum orang Eropah dan diterjemahkan sebagai “pulau banyak bukit”. Pada tahun 1625 Belanda membina Fort di Manhattan Island, yang menandakan kelahiran New York City.

Hari ini Manhattan adalah salah satu daripada bandar-bandar pulau yang paling padat dengan penduduk di dunia, dengan 2008 penduduk 1.634.795 penduduk yang tinggal di kawasan tanah seluas 59,47 km² (22.96 batu persegi).

Bandar pulau yang menarik Flores

Bandar pulau yang menarik Flores

Flores ialah bandar pulau yang terletak di Tasik Petén Itzá dan dihubungkan dengan tanah besar oleh tambak, di sebelah yang lain pula terletaknya bandar berkembar Santa Elena dan San Benito. Di pulau Flores ini kerajaan Maya yang bebas masa lalu yang menentang penakluk Sepanyol. bandar mereka, Noh Petén (harfiah “Island City”) akhirnya musnah dalam 1697 apabila Sepanyol diserang oleh bot.

Bagi kebanyakan pelancong, sebab utama untuk melawat Flores adalah kedudukan berhampiran dengan runtuhan Maya yang terkenal Tikal. Tetapi bandar pulau itu sendiri adalah destinasi hebat, penuh dengan penjajah, bangunan merah berbumbung, jalan-jalan batu buntar yang sempit, sebuah gereja bersejarah dan banyak hotel dan restoran. Kebanyakan akan mendapati bahawa bandar pulau ini adalah lebih daripada hanya satu mata berlepas, tetapi tarikan dilupakan dalam dirinya.

Bandar pulau yang menarik Malé

Bandar pulau yang menarik Malé

Malé ialah ibu negara dan bandar pulau yang paling ramai penduduk di Maldives. Lebih 100,000 orang berasak di pulau kecil ini. Kerana tidak ada kawasan sekitarnya, semua infrastruktur perlu terletak di bandar itu sendiri. Air disediakan dari air tanah sulingan manakala kuasa elektrik dijana dalam bandar menggunakan penjana diesel.

Sisa pepejal diangkut ke pulau-pulau berhampiran, di mana ia digunakan untuk mengisi lagun. Pulau lapangan terbang lebih besar berdekatan dibina dengan cara ini.

Bandar pulau yang menarik Nesebar

Bandar Pulau Yang menarik Nesebar

Sering dirujuk sebagai “Mutiara Laut Hitam”, Nesebar ialah bandar pulau yang kaya ditakrifkan oleh lebih daripada tiga ribu tahun yang banyak mengalami perubahan sejarah. Bahagian purba bandar ini terletak di pulau yang dihubungkan dengan tanah besar oleh tambak buatan manusia yang sempit, dan ia mengandungi bukti pendudukan oleh pelbagai tamadun yang berbeza-beza sepanjang kewujudannya. Nesebar kadang-kadang dikatakan bandar yang mempunyai bilangan tertinggi gereja secara purata dan mewakili warisan seni bina yang kaya Ortodoks Timur.

Bandar Pulau Yang menarik Trogir

Bandar Pulau Yang menarik Trogir

Terletak berhampiran dengan bandar Split, Trogir adalah salah satu dari bandar-bandar zaman pertengahan yang dipeliharadengan baik di Eropah. Jalan-jalan zaman pertengahan melalui bandar pulau yang mempesonakan mendedahkan restoran yang tersembunyi dan menarik perhatian.

Lingkaran persiaran tepi laut di sekitar bandar berhampiran dengan pelabuhan yang menarik penuh dengan perahu layar. Perpaduan yang menyenangkan, seni bina Romanesque dan Gothic, Trogir Katedral,  Venetian St Lawrence, dewan bandar dan kubu zaman pertengahan yang menakjubkan .

Bandar Pulau Yang menarik Mexcaltitan

Bandar Pulau Yang menarik Mexcaltitan

Mexcaltitán ialah bandar pulau buatan manusia kecil di luar pantai Pasifik di Mexico. Pekan ini terletak rendah, saluran bakau dibarisi paya yang mengelilinginya, dan semasa jun-Okt musim hujan, air banjir melimpah dan semua penduduk dipindahkan ke tempat lain dengan bot.

Sesetengah pakar percaya bahawa Mexcaltitán sebenarnya boleh menjadi legenda Aztlan, iaitu tanah air nenek moyang rakyat Aztec. Hari ini ia menjadi sebuah bandar udang, di mana udang dengan banyaknya dijemur di mana-mana bahagian yang ada di seluruh pulau.

Bandar Pulau Menarik Isola Dei Pescatori

Bandar Pulau Menarik Isola Dei Pescatori

Isola Dei Pescatori (Pulau Nelayan) adalah yang paling pulau menarik utara daripada tiga buah Kepulauan Borromean di Lago Maggiore. Dengan jumlah penduduk kira-kira 50 orang, ianya hanya sebuah pulau kecil yang akan didiami sepanjang tahun.

Jalan yang sempit di tengah-tengah pulau yang disertai oleh lorong-lorong berbatu ke persisiran pantai yang mengelilingi pulau itu. Persisiran pantai sering dilanda banjir dan benteng simin dibina di sekelilingnya untuk menghalang air dari masuk. Walaupun pekerjaan tradisional menangkap ikan masih wujud, “azimat” keindahan bandar pulau yang menarik ini telah membuat pelancongan sebagai sumber ekonomi yang paling penting bagi menjana pendapatan penduduk pulau ini.

Bandar Pulau Menarik Santa Cruz del Islote

Bandar Pulau Menarik Santa Cruz del Islote

Terletak di luar pantai Caribbean Colombia, Santa Cruz Del Islote adalah secara tidak rasmi bandar pulau paling sesak di dunia. Ia mempunyai kira-kira 90 buah rumah dan penduduknya kira-kira 1200 orang penuh di sebuah pulau kira-kira 1 hektar.

Penduduk pulau menguburkan orang mati di pulau yang berhampiran dengan rumah kerana tidak ada ruang untuk tanah perkuburan. Mereka bermain bola sepak halaman rumah jiran, kerana satu-satunya dataran awam di Santa Cruz adalah kira-kira separuh saiz gelanggang tenis.

Bandar Pulau Lindau

10 Bandar Pulau Yang Menarik Seluruh Dunia

Bandar bersejarah Lindau terletak dekat dengan titik pertemuan sempadan Austria, Jerman dan Switzerland di bahagian timur Lake Constance (Bodensee). Bandar ini dihubungkan dengan tanah besar oleh jambatan dan keretapi dan mempunyai kira-kira 3,000 penduduk. Penuh dengan bangunan zaman pertengahan dan separa kayu, kota pulau ini agak tarikan pelancong yang popular.

Comment Closed: 10 Bandar Pulau Yang Menarik Seluruh Dunia

Sorry, comment are closed for this post.

Related Post to 10 Bandar Pulau Yang Menarik Seluruh Dunia

Restoran Terbaik Di Langkawi

7 Restoran Terbaik Di Langkawi Dengan Masakan Tempatan

Posted at

Restoran Terbaik Di Langkawi – Bersiar-siar di sekitar pulau Langkawi terikat untuk bekerja selera makan – di sini adalah tempat kegemaran kami untuk “merebut”... Read More

Pulau Yang Menarik Di Sabah

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! 

Posted at

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! Tiada siapa yang boleh tahan melihat laut yang tenang dan pantai berpasir putih di... Read More

Pantai Remis Tempat Perkelahan Menarik Di Selangor

Posted at

Pantai Remis – Berebut-rebut orang datang ke Pantai Remis. Apa yang ada di Pantai Remis, mesti ada sesuatu yang istimewa. Ramai yang tahu Pantai... Read More

Tempat Menarik Di Kuantan

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Posted at

Tempat menarik di Kuantan tidak hanya tertumpu di tengah-tengah bandar Kuantan sahaja. Namun sebagai ibu negeri Pahang pasti banyak keistimewaan yang boleh di terokai.... Read More

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu!

Posted at

Senarai TERKINI tempat menarik di Sabah untuk dikunjungi dalam senarai percutian anda. Pilihan destinasi pelancongan menarik di Sabah memang SERONOK dan banyak sekali untuk dijelajah. Tempat Menarik Di Sabah Yang... Read More


0 Shares