HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia

Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia – Tempat Menarik New Zealand Boleh Terokai Projek Eden Di Christchurch.

Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia

Enam tahun selepas dua gempa bumi menggegarkan Christchurch, terdapat perbincangan mengenai projek hemisfera selatan dari Eden untuk meletakkan semula bandar itu di peta dunia. Projek Eden UK ditubuhkan pada tahun 2000 oleh Sir Tim Smit sebagai perusahaan sosial di Cornwall.

Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia

Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia

Booking.com

Baca juga: 15 Tempat Menarik Ipoh Old Town Yang Harus Anda Lawati

Terletak di dalam bio-kubah besar, yang direka oleh arkitek Nicholas Grimshaw, adalah dalam lingkaran hutan hujan terbesar. Selain pendidikan alam sekitar, pameran, konsert musim panas dan acara keluarga memastikan projek menarik pelancong dari segi kewangan ke rantau ini sepanjang tahun.

Profesor pelancongan University of New Zealand, David Simmons memulakan Eden Project Trust dengan idea untuk membina sesuatu yang serupa di Christchurch di River Avon. Dia memberitahu Stuff.co.nz di New Zealand: “Christchurch telah kehilangan banyak tempat, terutama ke Queenstown. Kita telah menjadi pintu masuk, bermakna bahawa anda membuka pintu masuk, melangkah masuk, mengambil campervan anda, masuk ke dalamnya dan mulakan perjalanan. ”

Penduduk tempatan Christchurch mahu meyakinkan lebih banyak orang untuk menghabiskan beberapa hari meneroka bandar eklektik mereka. Banyak inisiatif baru menceritakan kekukuhan dan kreativiti bandar ini melalui proses membina semula.

Jika anda sedang merancang untuk bercuti ... Saya mengesyorkan anda membuat tempahan di Booking.com untuk Malaysia, Singapura atau di mana sahaja!

Lawatan berbasikal tempatan membawa pelancong melalui kawasan lama dan baru di bandar, menyemak semula bangunan baharu yang menarik dengan seni bina canggih. Quake City yang baru dibuka semula menerangkan sains di sebalik gempa bumi dan carta akibat gempa bumi 4 September, 2010 dan 22 Februari 2011. Terutamanya pedih adalah cerita manusia: sambutan daripada pasukan penyelamat dan beribu-ribu sukarelawan yang menolong untuk membantu selepas itu. Dalam visi Simmons untuk Projek Eden di Christchurch, pelawat akan terjebak di sebelah timur bandar juga. “Ini mengenai peremajaan, pemulihan dan visi harapan,” katanya.

Jambatan Kaca di China Retak Di Bawah Kakimu, Anda Berani?

Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia

Baca juga: Inilah Homestay Murah Langkawi Yang Selesa Seperti Hotel 5 Star

Jmbatan kaca yang menakjubkan di China telah menakutkan ramai orang. Tetapi bagaimana anda akan bertindak balas sekiranya kaca mula retak di bawah kaki anda?

Ia berlaku kepada seorang pemandu pelancong dalam video yang telah menjadi tular. Semasa dia berada di atas laluan kaca di Gunung Taihang Hebei – 1180 meter di atas paras laut – kaca di bawah kakinya kelihatan retak kerana beratnya, menyebabkan lelaki itu kelihatan tersandung pada lututnya dengan penuh ketakutan, berkata “Saya takut mati “.

Walau bagaimanapun, retak itu hanyalah kesan khas yang sengaja dibuat “keterlaluan”. Pentadbir daerah Taihang Timur berkata ia hanyalah satu kesan khas. Menyelaraskan beberapa panel, kaca akan kelihatan mula pecah apabila beban berat diletakkan di atasnya, mengeluarkan bunyi retak yang menakutkan.

 

Share This Post:

No comment for Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia

Tempat Menarik Aneh Bentuk Alat Kelamin Lelaki Jadi Tumpuan Pelancong

Tempat Menarik Aneh Bentuk Alat Kelamin Lelaki Jadi Tumpuan Pelancong

Posted at

Cari homestay dan tempat menarik seolahnya tidak puas jika tidak menceritakan tempat menarik aneh yang berbentuk alat kelamin lelaki ini yang menjadi tumpuan pelancong... Read More

Muzium Islam Kelantan Keindahan Seni Bina Yang Memukau

Muzium Islam Kelantan Keindahan Seni Bina Yang Memukau

Posted at

Muzium Islam Kelantan, Kota Bharu Muzium Islam Kelantan juga dikenali sebagai Syura Hall atau Balai Syura atau Muzium Islam ditempatkan di sebuah bangunan kayu yang... Read More

Tempat Menarik Kota Bharu Kelantan Tempat Wajib Lawati

Tempat Menarik Kota Bharu Kelantan Tempat Wajib Lawati

Posted at

Tempat menarik Kota Bharu Kelantan tempat wajib lawati Tempat menarik Kota Bharu Kelantan mempunyai banyak istana, muzium, pasar dan bangunan bersejarah yang menarik minat... Read More

Tempat Menarik Di Kelantan Yang Wajib Anda Kunjungi

Tempat Menarik Negeri Kelantan Yang Wajib Anda Kunjungi

Posted at

Apakah tarikan Kelantan teratas? Tempat menarik negeri Kelantan terlalu banyak sekali. Populasi penduduk Kelantan didominasi oleh orang Melayu yang kadang-kadang dikenali sebagai ‘Cradle of Malay... Read More

8 Tempat Menarik Di Perak Yang Menyeronokkan

7 Tempat Menarik Di Perak Yang Menyeronokkan

Posted at

7 Tempat Menarik Di Perak Yang Menyeronokkan Tempat Menarik Di Perak Yang Menyeronokkan 3. Mencabar diri anda di Gopeng dengan Pengembaraan Nomad Booking.com Jika... Read More