HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia

Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia –¬†Tempat Menarik New Zealand Boleh Terokai Projek Eden Di Christchurch.

Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia

Enam tahun selepas dua gempa bumi menggegarkan Christchurch, terdapat perbincangan mengenai projek hemisfera selatan dari Eden untuk meletakkan semula bandar itu di peta dunia. Projek Eden UK ditubuhkan pada tahun 2000 oleh Sir Tim Smit sebagai perusahaan sosial di Cornwall.

Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia

Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia

Baca juga: 15 Tempat Menarik Ipoh Old Town Yang Harus Anda Lawati

Terletak di dalam bio-kubah besar, yang direka oleh arkitek Nicholas Grimshaw, adalah dalam lingkaran hutan hujan terbesar. Selain pendidikan alam sekitar, pameran, konsert musim panas dan acara keluarga memastikan projek menarik pelancong dari segi kewangan ke rantau ini sepanjang tahun.

Profesor pelancongan University of New Zealand, David Simmons memulakan Eden Project Trust dengan idea untuk membina sesuatu yang serupa di Christchurch di River Avon. Dia memberitahu Stuff.co.nz di New Zealand: “Christchurch telah kehilangan banyak tempat, terutama ke Queenstown. Kita telah menjadi pintu masuk, bermakna bahawa anda membuka pintu masuk, melangkah masuk, mengambil campervan anda, masuk ke dalamnya dan mulakan perjalanan. ”

Penduduk tempatan Christchurch mahu meyakinkan lebih banyak orang untuk menghabiskan beberapa hari meneroka bandar eklektik mereka. Banyak inisiatif baru menceritakan kekukuhan dan kreativiti bandar ini melalui proses membina semula.

Lawatan berbasikal tempatan membawa pelancong melalui kawasan lama dan baru di bandar, menyemak semula bangunan baharu yang menarik dengan seni bina canggih. Quake City yang baru dibuka semula menerangkan sains di sebalik gempa bumi dan carta akibat gempa bumi 4 September, 2010 dan 22 Februari 2011. Terutamanya pedih adalah cerita manusia: sambutan daripada pasukan penyelamat dan beribu-ribu sukarelawan yang menolong untuk membantu selepas itu. Dalam visi Simmons untuk Projek Eden di Christchurch, pelawat akan terjebak di sebelah timur bandar juga. “Ini mengenai peremajaan, pemulihan dan visi harapan,” katanya.

Jambatan Kaca di China Retak Di Bawah Kakimu, Anda Berani?

Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia

Baca juga: Inilah Homestay Murah Langkawi Yang Selesa Seperti Hotel 5 Star

Jmbatan kaca yang menakjubkan di China telah menakutkan ramai orang. Tetapi bagaimana anda akan bertindak balas sekiranya kaca mula retak di bawah kaki anda?

Ia berlaku kepada seorang pemandu pelancong dalam video yang telah menjadi tular. Semasa dia berada di atas laluan kaca di Gunung Taihang Hebei – 1180 meter di atas paras laut – kaca di bawah kakinya kelihatan retak kerana beratnya, menyebabkan lelaki itu kelihatan tersandung pada lututnya dengan penuh ketakutan, berkata “Saya takut mati “.

Walau bagaimanapun, retak itu hanyalah kesan khas yang sengaja dibuat “keterlaluan”. Pentadbir daerah Taihang Timur berkata ia hanyalah satu kesan khas. Menyelaraskan beberapa panel, kaca akan kelihatan mula pecah apabila beban berat diletakkan di atasnya, mengeluarkan bunyi retak yang menakutkan.

 

Share This Post:

No comment for Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia

Hotel Terapung Malaysia Yang Menarik Dan Nikmati Keseronokan Tidur Atas Air

Hotel Terapung Malaysia Yang Menarik Dan Nikmati Keseronokan Tidur Atas Air

Posted at

Hotel Terapung Malaysia Yang Menarik Nikmati Keseronokan Tidur Atas Air Menyebut hotel di atas air sering menimbulkan imej vila-vila bulan madu ultra-mewah di Maladewa... Read More

Panduan Percutian Di Tempat Menarik Cameron Highlands

Panduan Percutian Di Tempat Menarik Cameron Highlands

Posted at

Panduan Percutian Di Tempat Menarik Cameron Highlands – Cameron Highlands adalah 200 km utara Kuala Lumpur, dan merupakan kawasan tertinggi di tanah besar Malaysia.... Read More

Hotel Reservations Di Tempat Menarik Malaysia

Hotel Reservations Di Tempat Menarik Dalam Malaysia

Posted at

Hotel Reservations di tempat menarik dalam Malaysia – satu-satunya laman hotel reservations yang fokus kepada homestay dan tempat menarik di Malaysia. Hotel booking websites... Read More

Pulau Langkawi Resort Tempat Percutian Menarik Di dunia

Pulau Langkawi Resort Tempat Percutian Menarik Di Dunia

Posted at

Pulau Langkawi Resort Tempat Percutian Menarik – Selamat datang ke Gateway Of Langkawi Island. The Legendary Island. Dikenali sebagai permata Kedah, adalah sekumpulan besar... Read More

Inilah Panduan Percutian Di Langkawi Paling Lengkap

Inilah Panduan Percutian Di Langkawi Paling Lengkap

Posted at

Panduan Percutian Di Langkawi – Pulau Langkawi Malaysia adalah tempat percutian yang menakjubkan di bahagian bawah Laut Andaman di pantai barat Semenanjung Malaysia. Saiznya... Read More