HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia

Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia – Tempat Menarik New Zealand Boleh Terokai Projek Eden Di Christchurch.

Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia

Enam tahun selepas dua gempa bumi menggegarkan Christchurch, terdapat perbincangan mengenai projek hemisfera selatan dari Eden untuk meletakkan semula bandar itu di peta dunia. Projek Eden UK ditubuhkan pada tahun 2000 oleh Sir Tim Smit sebagai perusahaan sosial di Cornwall.

Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia

Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia

Baca juga: 15 Tempat Menarik Ipoh Old Town Yang Harus Anda Lawati

Terletak di dalam bio-kubah besar, yang direka oleh arkitek Nicholas Grimshaw, adalah dalam lingkaran hutan hujan terbesar. Selain pendidikan alam sekitar, pameran, konsert musim panas dan acara keluarga memastikan projek menarik pelancong dari segi kewangan ke rantau ini sepanjang tahun.

Profesor pelancongan University of New Zealand, David Simmons memulakan Eden Project Trust dengan idea untuk membina sesuatu yang serupa di Christchurch di River Avon. Dia memberitahu Stuff.co.nz di New Zealand: “Christchurch telah kehilangan banyak tempat, terutama ke Queenstown. Kita telah menjadi pintu masuk, bermakna bahawa anda membuka pintu masuk, melangkah masuk, mengambil campervan anda, masuk ke dalamnya dan mulakan perjalanan. ”

Penduduk tempatan Christchurch mahu meyakinkan lebih banyak orang untuk menghabiskan beberapa hari meneroka bandar eklektik mereka. Banyak inisiatif baru menceritakan kekukuhan dan kreativiti bandar ini melalui proses membina semula.

Lawatan berbasikal tempatan membawa pelancong melalui kawasan lama dan baru di bandar, menyemak semula bangunan baharu yang menarik dengan seni bina canggih. Quake City yang baru dibuka semula menerangkan sains di sebalik gempa bumi dan carta akibat gempa bumi 4 September, 2010 dan 22 Februari 2011. Terutamanya pedih adalah cerita manusia: sambutan daripada pasukan penyelamat dan beribu-ribu sukarelawan yang menolong untuk membantu selepas itu. Dalam visi Simmons untuk Projek Eden di Christchurch, pelawat akan terjebak di sebelah timur bandar juga. “Ini mengenai peremajaan, pemulihan dan visi harapan,” katanya.

Jambatan Kaca di China Retak Di Bawah Kakimu, Anda Berani?

Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia

Baca juga: Inilah Homestay Murah Langkawi Yang Selesa Seperti Hotel 5 Star

Jmbatan kaca yang menakjubkan di China telah menakutkan ramai orang. Tetapi bagaimana anda akan bertindak balas sekiranya kaca mula retak di bawah kaki anda?

Ia berlaku kepada seorang pemandu pelancong dalam video yang telah menjadi tular. Semasa dia berada di atas laluan kaca di Gunung Taihang Hebei – 1180 meter di atas paras laut – kaca di bawah kakinya kelihatan retak kerana beratnya, menyebabkan lelaki itu kelihatan tersandung pada lututnya dengan penuh ketakutan, berkata “Saya takut mati “.

Walau bagaimanapun, retak itu hanyalah kesan khas yang sengaja dibuat “keterlaluan”. Pentadbir daerah Taihang Timur berkata ia hanyalah satu kesan khas. Menyelaraskan beberapa panel, kaca akan kelihatan mula pecah apabila beban berat diletakkan di atasnya, mengeluarkan bunyi retak yang menakutkan.

 

No comment for Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia

Sumayya Homestay Kuantan

Sumayya Homestay Kuantan

Posted at

Tercari-cari Homestay di Kuantan? Sumayya Homestay Kuantan ada penyelesaiannya. Hanya Rm 150 untuk 1 malam –  Check in 1 tengahari – Check out 12... Read More

Hotel Murah Seluruh Malaysia Pilihan Terbaik Anda Grand BlueWave Hotel Shah Alam

Hotel Murah Seluruh Malaysia Pilihan Terbaik Anda

Posted at

Hotel murah seluruh Malaysia pilihan terbaik anda, tidak kira anda ingin pergi, tempat penginapan adalah penting. Jadi kami paparkan hotel murah seluruh Malaysia pilihan... Read More

Ez-Zehra Homestay Batu Kurau

Ez-Zehra Homestay Batu Kurau Murah Dan Selesa

Posted at

Ez-Zehra Homestay Batu Kurau Murah Dan Selesa – Sebuah rumah penginapan seisi keluarga yang selesa dan paling murah di kawasan Batu Kurau serta mementingkan... Read More

Mutiara Guest House Beserah

Mutiara Guest House Beserah Murah Dan Selesa

Posted at

Mutiara Guest House Beserah Murah Dan Selesa Mutiara Homestay Beserah 200 meter dari Pantai beserah (Belakang Balai Polis Beserah)  Mutiara Guest House Beserah Murah... Read More

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia Paling Terbaik

Posted at

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia bagi setiap orang adalah berbeza-beza, ada yang suka suasana pantai dan laut, mengembara ke dalam hutan, memanjat gunung dan... Read More