HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru Warisan Budaya Melayu

Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru Warisan Budaya Melayu

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru,  menjadi kampung terakhir di tengah-tengah bandar kosmopolitan Kuala Lumpur. Penubuhan bersejarah ini, dikelilingi oleh bangunan pencakar langit yang menjulang tinggi di bandar ini, masih berkembang sebagai bukti sejarah hidup awal Melayu, pembangunan semasa dan masa depan yang akan ditempuhinya.

Kampung Baru kini menjadi tarikan pelancongan penting yang memaparkan warisan dan budaya Melayu. Pakej pelancongan Jalan-jalan Kampung Baru oleh Biro Pelancongan Kuala Lumpur membawa pengunjung ke “lorong ingatan” salah satu penempatan Melayu tertua di bandar raya ini.

Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru

Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru Warisan Budaya Melayu

Dipimpin oleh pemandu pelancong yang berkelayakan dengan pengetahuan mendalam tentang sejarah Kampung Baru, perjalanan warisan ini membawa pelancong ke beberapa tempat penting untuk melihat sebuah rumah Melayu tradisional yang dibina pada tahun 1921.

Dikenali sebagai rumah Tuan Mat, Galeri Kelab Sultan Suleiman yang mempamerkan sejarah perjuangan politik Melayu, Gurdwara Tatt Khalsa, dan masjid Jamek. Laluan berjalan melalui banyak rumah kayu lama dan barisan kedai-kedai tradisional, dan di sepanjang jalan, panduan ini mengetengahkan adat istiadat dan tradisi Melayu.

Semasa berjalan kaki selama dua setengah jam di tempat menarik Kuala Lumpur Kampung Baru, pelancong juga akan berpeluang untuk mencuba makanan di sepanjang jalan yang popular seperti bubor lambok, kuih-muih (kek dan gula tradisional) dan Nasi yang terkenal Lemak Antarabangsa di Jalan Makanan Melayu.

Program Jalan-jalan Kampung Baru adalah percuma untuk semua dan dijalankan setiap hari Selasa, Khamis dan Ahad dari 4.30 petang hingga 7 malam.

Jalan-jalan tempat menarik Kuala Lumpur Kampung Baru percuma lain, yang dianjurkan oleh Biro Pelancongan Kuala Lumpur adalah:

Kuala Lumpur Heritage Trail dengan titik pertemuan di Galeri Bandaraya Kuala Lumpur, Dataran Merdeka, yang dijalankan setiap hari Isnin, Rabu & Sabtu dari 9 pagi hingga 11.30 pagi.

Old KL & Nature Walk dengan titik pertemuan di Biro Pelancongan Kuala Lumpur, Jalan Tangsi, yang diadakan setiap hari Selasa & Khamis dari 9 pagi hingga 11.30 pagi.

Kuala Lumpur Night Walk dengan titik pertemuan di Cafe Arch di Old Market Square. Lawatan ini disediakan pada hari Sabtu dari jam 6.30 petang hingga 9 malam.

Share This Post:

No comment for Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru Warisan Budaya Melayu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru Warisan Budaya Melayu

Homestay Zone Teluk Air Tawar Butterworth

Homestay Zone Teluk Air Tawar Butterworth

Posted at

Alamat Homestay: No. 3891 Bagan Belat 13050 Teluk Air Tawar Seberang Perai Bworth. Tel: 0194151254/0184746236/0105411099 Syed Jaafar, DIILHAM 1 3 bilik ,... Read More

Tempat Menarik Untuk Dilawati Di Malaysia

101 Tempat Menarik Untuk Dilawati Di Malaysia

Posted at

Jika anda ingin menyelami kepelbagaian budaya, anda akan dapati terlalu banyak tempat menarik untuk dilawati di Malaysia yang menyeronokkan. Di bahagian utara Semenanjung, anda boleh... Read More

Tempat Percutian Menarik Asia Tenggara Dengan Cuaca Sejuk

9 Tempat Percutian Menarik Asia Tenggara Dengan Cuaca Sejuk

Posted at

Dah jemu nak pergi bercuti ditempat percutian menarik kerana cuaca panas? Mari kita tinjau 9 Tempat Percutian Menarik Asia Tenggara Dengan Cuaca Sejuk. 9 Tempat... Read More

Tempat Menarik Di Kuala Selangor Bukan Sekadar Monyet Dan Kelip-kelip

Tempat Menarik Di Kuala Selangor Bukan Sekadar Monyet Dan Kelip-kelip

Posted at

Tempat menarik di Kuala Selangor – Jika anda sangka hanya kelip-kelip dan monyet sahaja daya tarikan Kuala Selangor, anda silap! Tempat menarik di Selangor... Read More

Kolam Air Panas Selayang Tempat Mandi-manda Dan Bersantai

Kolam Air Panas Selayang Tempat Mandi-manda Dan Bersantai

Posted at

Kolam Air Panas Selayang terletak tidak begitu jauh dari Batu Cave, boleh dikatakan berhampiran dengan Pasar besar Selayang di antara Selayang dan Rawang. Tempat... Read More