HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru Warisan Budaya Melayu

Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru Warisan Budaya Melayu

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru,  menjadi kampung terakhir di tengah-tengah bandar kosmopolitan Kuala Lumpur. Penubuhan bersejarah ini, dikelilingi oleh bangunan pencakar langit yang menjulang tinggi di bandar ini, masih berkembang sebagai bukti sejarah hidup awal Melayu, pembangunan semasa dan masa depan yang akan ditempuhinya.

Kampung Baru kini menjadi tarikan pelancongan penting yang memaparkan warisan dan budaya Melayu. Pakej pelancongan Jalan-jalan Kampung Baru oleh Biro Pelancongan Kuala Lumpur membawa pengunjung ke “lorong ingatan” salah satu penempatan Melayu tertua di bandar raya ini.

Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru

Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru Warisan Budaya Melayu

Dipimpin oleh pemandu pelancong yang berkelayakan dengan pengetahuan mendalam tentang sejarah Kampung Baru, perjalanan warisan ini membawa pelancong ke beberapa tempat penting untuk melihat sebuah rumah Melayu tradisional yang dibina pada tahun 1921.

Dikenali sebagai rumah Tuan Mat, Galeri Kelab Sultan Suleiman yang mempamerkan sejarah perjuangan politik Melayu, Gurdwara Tatt Khalsa, dan masjid Jamek. Laluan berjalan melalui banyak rumah kayu lama dan barisan kedai-kedai tradisional, dan di sepanjang jalan, panduan ini mengetengahkan adat istiadat dan tradisi Melayu.

Semasa berjalan kaki selama dua setengah jam di tempat menarik Kuala Lumpur Kampung Baru, pelancong juga akan berpeluang untuk mencuba makanan di sepanjang jalan yang popular seperti bubor lambok, kuih-muih (kek dan gula tradisional) dan Nasi yang terkenal Lemak Antarabangsa di Jalan Makanan Melayu.

Program Jalan-jalan Kampung Baru adalah percuma untuk semua dan dijalankan setiap hari Selasa, Khamis dan Ahad dari 4.30 petang hingga 7 malam.

Jalan-jalan tempat menarik Kuala Lumpur Kampung Baru percuma lain, yang dianjurkan oleh Biro Pelancongan Kuala Lumpur adalah:

Kuala Lumpur Heritage Trail dengan titik pertemuan di Galeri Bandaraya Kuala Lumpur, Dataran Merdeka, yang dijalankan setiap hari Isnin, Rabu & Sabtu dari 9 pagi hingga 11.30 pagi.

Old KL & Nature Walk dengan titik pertemuan di Biro Pelancongan Kuala Lumpur, Jalan Tangsi, yang diadakan setiap hari Selasa & Khamis dari 9 pagi hingga 11.30 pagi.

Kuala Lumpur Night Walk dengan titik pertemuan di Cafe Arch di Old Market Square. Lawatan ini disediakan pada hari Sabtu dari jam 6.30 petang hingga 9 malam.

No comment for Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru Warisan Budaya Melayu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru Warisan Budaya Melayu

Sumayya Homestay Kuantan

Sumayya Homestay Kuantan

Posted at

Tercari-cari Homestay di Kuantan? Sumayya Homestay Kuantan ada penyelesaiannya. Hanya Rm 150 untuk 1 malam –  Check in 1 tengahari – Check out 12... Read More

Hotel Murah Seluruh Malaysia Pilihan Terbaik Anda Grand BlueWave Hotel Shah Alam

Hotel Murah Seluruh Malaysia Pilihan Terbaik Anda

Posted at

Hotel murah seluruh Malaysia pilihan terbaik anda, tidak kira anda ingin pergi, tempat penginapan adalah penting. Jadi kami paparkan hotel murah seluruh Malaysia pilihan... Read More

Ez-Zehra Homestay Batu Kurau

Ez-Zehra Homestay Batu Kurau Murah Dan Selesa

Posted at

Ez-Zehra Homestay Batu Kurau Murah Dan Selesa – Sebuah rumah penginapan seisi keluarga yang selesa dan paling murah di kawasan Batu Kurau serta mementingkan... Read More

Mutiara Guest House Beserah

Mutiara Guest House Beserah Murah Dan Selesa

Posted at

Mutiara Guest House Beserah Murah Dan Selesa Mutiara Homestay Beserah 200 meter dari Pantai beserah (Belakang Balai Polis Beserah)  Mutiara Guest House Beserah Murah... Read More

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia Paling Terbaik

Posted at

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia bagi setiap orang adalah berbeza-beza, ada yang suka suasana pantai dan laut, mengembara ke dalam hutan, memanjat gunung dan... Read More