HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru Warisan Budaya Melayu

Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru Warisan Budaya Melayu

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru,  menjadi kampung terakhir di tengah-tengah bandar kosmopolitan Kuala Lumpur. Penubuhan bersejarah ini, dikelilingi oleh bangunan pencakar langit yang menjulang tinggi di bandar ini, masih berkembang sebagai bukti sejarah hidup awal Melayu, pembangunan semasa dan masa depan yang akan ditempuhinya.

Kampung Baru kini menjadi tarikan pelancongan penting yang memaparkan warisan dan budaya Melayu. Pakej pelancongan Jalan-jalan Kampung Baru oleh Biro Pelancongan Kuala Lumpur membawa pengunjung ke “lorong ingatan” salah satu penempatan Melayu tertua di bandar raya ini.

Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru

Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru Warisan Budaya Melayu

Dipimpin oleh pemandu pelancong yang berkelayakan dengan pengetahuan mendalam tentang sejarah Kampung Baru, perjalanan warisan ini membawa pelancong ke beberapa tempat penting untuk melihat sebuah rumah Melayu tradisional yang dibina pada tahun 1921.

Dikenali sebagai rumah Tuan Mat, Galeri Kelab Sultan Suleiman yang mempamerkan sejarah perjuangan politik Melayu, Gurdwara Tatt Khalsa, dan masjid Jamek. Laluan berjalan melalui banyak rumah kayu lama dan barisan kedai-kedai tradisional, dan di sepanjang jalan, panduan ini mengetengahkan adat istiadat dan tradisi Melayu.

Semasa berjalan kaki selama dua setengah jam di tempat menarik Kuala Lumpur Kampung Baru, pelancong juga akan berpeluang untuk mencuba makanan di sepanjang jalan yang popular seperti bubor lambok, kuih-muih (kek dan gula tradisional) dan Nasi yang terkenal Lemak Antarabangsa di Jalan Makanan Melayu.

Program Jalan-jalan Kampung Baru adalah percuma untuk semua dan dijalankan setiap hari Selasa, Khamis dan Ahad dari 4.30 petang hingga 7 malam.

Jalan-jalan tempat menarik Kuala Lumpur Kampung Baru percuma lain, yang dianjurkan oleh Biro Pelancongan Kuala Lumpur adalah:

Kuala Lumpur Heritage Trail dengan titik pertemuan di Galeri Bandaraya Kuala Lumpur, Dataran Merdeka, yang dijalankan setiap hari Isnin, Rabu & Sabtu dari 9 pagi hingga 11.30 pagi.

Old KL & Nature Walk dengan titik pertemuan di Biro Pelancongan Kuala Lumpur, Jalan Tangsi, yang diadakan setiap hari Selasa & Khamis dari 9 pagi hingga 11.30 pagi.

Kuala Lumpur Night Walk dengan titik pertemuan di Cafe Arch di Old Market Square. Lawatan ini disediakan pada hari Sabtu dari jam 6.30 petang hingga 9 malam.

Share This Post:

Tags :

No comment for Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru Warisan Budaya Melayu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 8 =


Related Post to Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru Warisan Budaya Melayu

Pulau Langkawi Resort Tempat Percutian Menarik Di dunia

Pulau Langkawi Resort Tempat Percutian Menarik Di Dunia

Posted at

Pulau Langkawi Resort Tempat Percutian Menarik – Selamat datang ke Gateway Of Langkawi Island. The Legendary Island. Dikenali sebagai permata Kedah, adalah sekumpulan besar... Read More

Inilah Panduan Percutian Di Langkawi Paling Lengkap

Inilah Panduan Percutian Di Langkawi Paling Lengkap

Posted at

Panduan Percutian Di Langkawi – Pulau Langkawi Malaysia adalah tempat percutian yang menakjubkan di bahagian bawah Laut Andaman di pantai barat Semenanjung Malaysia. Saiznya... Read More

Tempat Menarik Di Malaysia

Tempat Menarik Di Malaysia Sangat Berbaloi Dan Mudah Dikunjungi

Posted at

Tempat menarik di Malaysia yang mengagumkan, yang beraneka ragam adalah wira-wira Asia Tenggara, yang menawarkan pelancong pelbagai tarikan. Gabung dan padankan perjalanan anda yang... Read More

Homestay Murah Hutan Melintang

Homestay Murah Hutan Melintang

Posted at

Homestay Murah Hutan Melintang – Nak cari homestay murah di Hutan Melintang? boleh layan entri ini. Homestay murah Hutan melintang ini terletak di Rumah... Read More

Homestay Menarik Negeri Perak

179 Homestay Menarik Negeri Perak Pilihan Terbaik Untuk Percutian

Posted at

Senarai 179 Homestay Menarik Negeri Perak, mudah untuk anda pilih homestay menarik negeri Perak mengikut keselesaan sendiri. 179 Homestay Menarik Negeri Perak Homestay Seri... Read More