HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru Warisan Budaya Melayu

Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru Warisan Budaya Melayu

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru,  menjadi kampung terakhir di tengah-tengah bandar kosmopolitan Kuala Lumpur. Penubuhan bersejarah ini, dikelilingi oleh bangunan pencakar langit yang menjulang tinggi di bandar ini, masih berkembang sebagai bukti sejarah hidup awal Melayu, pembangunan semasa dan masa depan yang akan ditempuhinya.

Kampung Baru kini menjadi tarikan pelancongan penting yang memaparkan warisan dan budaya Melayu. Pakej pelancongan Jalan-jalan Kampung Baru oleh Biro Pelancongan Kuala Lumpur membawa pengunjung ke “lorong ingatan” salah satu penempatan Melayu tertua di bandar raya ini.

Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru

Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru Warisan Budaya Melayu

Dipimpin oleh pemandu pelancong yang berkelayakan dengan pengetahuan mendalam tentang sejarah Kampung Baru, perjalanan warisan ini membawa pelancong ke beberapa tempat penting untuk melihat sebuah rumah Melayu tradisional yang dibina pada tahun 1921.

Dikenali sebagai rumah Tuan Mat, Galeri Kelab Sultan Suleiman yang mempamerkan sejarah perjuangan politik Melayu, Gurdwara Tatt Khalsa, dan masjid Jamek. Laluan berjalan melalui banyak rumah kayu lama dan barisan kedai-kedai tradisional, dan di sepanjang jalan, panduan ini mengetengahkan adat istiadat dan tradisi Melayu.

Semasa berjalan kaki selama dua setengah jam di tempat menarik Kuala Lumpur Kampung Baru, pelancong juga akan berpeluang untuk mencuba makanan di sepanjang jalan yang popular seperti bubor lambok, kuih-muih (kek dan gula tradisional) dan Nasi yang terkenal Lemak Antarabangsa di Jalan Makanan Melayu.

Program Jalan-jalan Kampung Baru adalah percuma untuk semua dan dijalankan setiap hari Selasa, Khamis dan Ahad dari 4.30 petang hingga 7 malam.

Jalan-jalan tempat menarik Kuala Lumpur Kampung Baru percuma lain, yang dianjurkan oleh Biro Pelancongan Kuala Lumpur adalah:

Kuala Lumpur Heritage Trail dengan titik pertemuan di Galeri Bandaraya Kuala Lumpur, Dataran Merdeka, yang dijalankan setiap hari Isnin, Rabu & Sabtu dari 9 pagi hingga 11.30 pagi.

Old KL & Nature Walk dengan titik pertemuan di Biro Pelancongan Kuala Lumpur, Jalan Tangsi, yang diadakan setiap hari Selasa & Khamis dari 9 pagi hingga 11.30 pagi.

Kuala Lumpur Night Walk dengan titik pertemuan di Cafe Arch di Old Market Square. Lawatan ini disediakan pada hari Sabtu dari jam 6.30 petang hingga 9 malam.

No comment for Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru Warisan Budaya Melayu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru Warisan Budaya Melayu

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia Paling Terbaik

Posted at

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia bagi setiap orang adalah berbeza-beza, ada yang suka suasana pantai dan laut, mengembara ke dalam hutan, memanjat gunung dan... Read More

online hotel reservations

Online Hotel Reservations Smart Way To Spend Your Vacations

Posted at

Online Hotel Reservations Smart Way To Spend Your Vacations – Online hotel reservations have ended up being common in these development days, if you are... Read More

Pulau Terbaik Untuk Percutian Malaysia Pulau Tioman

10 Pulau Terbaik Untuk Percutian Malaysia & Hotel Reservations

Posted at

Pulau Terbaik Untuk Percutian Malaysia & Hotel Reservations – Dari pesona kosmopolitan Pulau Pinang ke percutian Pulau Perhentian, pelbagai pulau menawarkan pelbagai pilihan untuk... Read More

Hotel Terapung Malaysia Yang Menarik Dan Nikmati Keseronokan Tidur Atas Air

Hotel Terapung Malaysia Yang Menarik Dan Nikmati Keseronokan Tidur Atas Air

Posted at

Hotel Terapung Malaysia Yang Menarik Nikmati Keseronokan Tidur Atas Air Menyebut hotel di atas air sering menimbulkan imej vila-vila bulan madu ultra-mewah di Maladewa... Read More

Panduan Percutian Di Tempat Menarik Cameron Highlands

Panduan Percutian Di Tempat Menarik Cameron Highlands

Posted at

Panduan Percutian Di Tempat Menarik Cameron Highlands – Cameron Highlands adalah 200 km utara Kuala Lumpur, dan merupakan kawasan tertinggi di tanah besar Malaysia.... Read More