HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Sebelum ini anda dah tahu tempat menarik Sabak Bernam untuk dilawati yang merupakan daerah paling utara bagi negeri Selangor. Elok rasanya kita mengetahui tempat menarik Daerah Petaling Selangor yang merupakan pusat pentadbiran dan pusat bandar yang sangat maju di Selangor.

Tiga kombinasi utama yang membentuk Daerah Petaling ialah Shah Alam, Petaling Jaya dan Subang Jaya. Dalam daerah ini pula mengandungi banyak tempat menarik seperti Puchong, Serdang dan Seri Kembangan.

Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Pada asasnya kesemua bandar dalam Daerah Petaling ini ditadbir dalam 3 daerah utama iaitu:

Majlis Bandaraya Shah Alam – Shah Alam juga merupakan pusat pentadbiran utama bagi negeri Selangor. Ada berbagi tempat menarik di sini yang diwujudkan bagi menarik pelancong dari dalam dan luar negeri. Antara tempat menarik yang terkenal di Shah Alam seperti Masjid Sultan Salahuddin Shah Alam,  UiTM (Universiti Teknologi Mara), ICity dan banyak lagi.

Majlis Perbandaran Petaling Jaya – Pentadbiran bagi bandar antara yang paling tua di Selangor, Petaling Jaya. Petaling Jaya dipenuhi dengan bangunan-bangunan pencakar langit dan pusat membeli belah bertaraf dunia.

Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Majlis Perbandaran Subang Jaya – Subang terkenal dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Subang, suatu ketika dulu, sebelum terbinanya lapanganterbang baru di KLIA. Namun lapangan terbang ini masih digunakan untuk penerbangan dalam negeri.

Terlalu banyak tempat menarik di Daerah Subang Jaya. Bermula dengan Sunway Lagoon hingga ke SimflightKL, KL Farm in the CityAsean Water Sport Village Puchong, Speedway PLUS Go Cart, TT Sport Park, RC Planet, Taman Subang Ria, Core Design Gallary, Clay Expression,dan Kilang Coklat Berly’s.

Selain itu terdapat banyak shopping complex yang menarik dan terbesar seperti The Summit Subang Jaya, Empire Shopping Gallery, One City Mall, Subang Parade, First Subang Mall, The 19 USJ City Mall, Subang Avenue, Main Place USJ, dan sebagainya.

Melawat tempat menarik Daerah Petaling, mungkin anda tidak cukup masa untuk menjelajah kesemuanya. Namun anda boleh sahaja memilih tempat penginapan yang berhampiran dengan tempat menarik yang anda minati kerana Daerah Petaling mempunyai terlalu banyak hotel, homestay dan apartment untuk anda menginap di sana.

Sial buat tempahan awal sebelum anda memulakan perjalanan melalui borang di bawah untuk mengelakkan anda merasa kecewa kerana kehabisan tempat penginapan.

Share This Post:

Comment Closed: Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Sorry, comment are closed for this post.

Related Post to Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Pangkor Laut Destinasi Menarik Untuk Bulan Madu

Pangkor Laut Destinasi Menarik Untuk Bulan Madu Hanya Sekali Dalam Hidup Sanggupkah Anda Lepaskannya?

Posted at

Destinasi menarik untuk bulan madu – Terdapat segelintir hotel di seluruh dunia yang telah benar-benar mengambil nafas saya (sehingga gagal mendapatkan kata-kata untuk memulakan... Read More

Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru Warisan Budaya Melayu

Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru Warisan Budaya Melayu

Posted at

Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru,  menjadi kampung terakhir di tengah-tengah bandar kosmopolitan Kuala Lumpur. Penubuhan bersejarah ini, dikelilingi oleh bangunan pencakar langit yang... Read More

Apabila Matahari Menyinari Masjid Ini Ia Sungguh Menakjubkan

Apabila Matahari Menyinari Masjid Ini Ia Sungguh Menakjubkan

Posted at

Apabila Matahari Menyinari Masjid Ini Ia Sungguh Menakjubkan – Masjid Nasir al-Molk di Iran, juga dikenali sebagai ‘Masjid merah’, adalah salah satu yang paling... Read More

9 Restoran Halal Di Beijing Yang harus Anda Tahu Sebelum Ke Sana

9 Restoran Halal Di Beijing Yang harus Anda Tahu Sebelum Ke Sana

Posted at

Ketahui 9 Restoran Halal Di Beijing yang harus anda tahu sebelum anda ke sana. Anda tentu sangat teruja untuk melancong ke Beijing. Negara China... Read More

Tempat Paling Menarik Malaysia Untuk Di Kunjungi

Tempat Paling Menarik Malaysia Untuk Di Kunjungi

Posted at

Tempat Paling Menarik Malaysia Untuk Di Kunjungi  – Sebuah negara yang indah dengan warisan budaya yang kaya yang menggabungkan pengaruh Asia dan Eropah, Malaysia... Read More