HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Sebelum ini anda dah tahu tempat menarik Sabak Bernam untuk dilawati yang merupakan daerah paling utara bagi negeri Selangor. Elok rasanya kita mengetahui tempat menarik Daerah Petaling Selangor yang merupakan pusat pentadbiran dan pusat bandar yang sangat maju di Selangor.

Tiga kombinasi utama yang membentuk Daerah Petaling ialah Shah Alam, Petaling Jaya dan Subang Jaya. Dalam daerah ini pula mengandungi banyak tempat menarik seperti Puchong, Serdang dan Seri Kembangan.

Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Pada asasnya kesemua bandar dalam Daerah Petaling ini ditadbir dalam 3 daerah utama iaitu:

Majlis Bandaraya Shah Alam – Shah Alam juga merupakan pusat pentadbiran utama bagi negeri Selangor. Ada berbagi tempat menarik di sini yang diwujudkan bagi menarik pelancong dari dalam dan luar negeri. Antara tempat menarik yang terkenal di Shah Alam seperti Masjid Sultan Salahuddin Shah Alam,  UiTM (Universiti Teknologi Mara), ICity dan banyak lagi.

Majlis Perbandaran Petaling Jaya – Pentadbiran bagi bandar antara yang paling tua di Selangor, Petaling Jaya. Petaling Jaya dipenuhi dengan bangunan-bangunan pencakar langit dan pusat membeli belah bertaraf dunia.

Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Majlis Perbandaran Subang Jaya – Subang terkenal dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Subang, suatu ketika dulu, sebelum terbinanya lapanganterbang baru di KLIA. Namun lapangan terbang ini masih digunakan untuk penerbangan dalam negeri.

Terlalu banyak tempat menarik di Daerah Subang Jaya. Bermula dengan Sunway Lagoon hingga ke SimflightKL, KL Farm in the CityAsean Water Sport Village Puchong, Speedway PLUS Go Cart, TT Sport Park, RC Planet, Taman Subang Ria, Core Design Gallary, Clay Expression,dan Kilang Coklat Berly’s.

Selain itu terdapat banyak shopping complex yang menarik dan terbesar seperti The Summit Subang Jaya, Empire Shopping Gallery, One City Mall, Subang Parade, First Subang Mall, The 19 USJ City Mall, Subang Avenue, Main Place USJ, dan sebagainya.

Melawat tempat menarik Daerah Petaling, mungkin anda tidak cukup masa untuk menjelajah kesemuanya. Namun anda boleh sahaja memilih tempat penginapan yang berhampiran dengan tempat menarik yang anda minati kerana Daerah Petaling mempunyai terlalu banyak hotel, homestay dan apartment untuk anda menginap di sana.

Sial buat tempahan awal sebelum anda memulakan perjalanan melalui borang di bawah untuk mengelakkan anda merasa kecewa kerana kehabisan tempat penginapan.

Comment Closed: Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Sorry, comment are closed for this post.

Related Post to Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Sumayya Homestay Kuantan

Sumayya Homestay Kuantan

Posted at

Tercari-cari Homestay di Kuantan? Sumayya Homestay Kuantan ada penyelesaiannya. Hanya Rm 150 untuk 1 malam –  Check in 1 tengahari – Check out 12... Read More

Hotel Murah Seluruh Malaysia Pilihan Terbaik Anda Grand BlueWave Hotel Shah Alam

Hotel Murah Seluruh Malaysia Pilihan Terbaik Anda

Posted at

Hotel murah seluruh Malaysia pilihan terbaik anda, tidak kira anda ingin pergi, tempat penginapan adalah penting. Jadi kami paparkan hotel murah seluruh Malaysia pilihan... Read More

Ez-Zehra Homestay Batu Kurau

Ez-Zehra Homestay Batu Kurau Murah Dan Selesa

Posted at

Ez-Zehra Homestay Batu Kurau Murah Dan Selesa – Sebuah rumah penginapan seisi keluarga yang selesa dan paling murah di kawasan Batu Kurau serta mementingkan... Read More

Mutiara Guest House Beserah

Mutiara Guest House Beserah Murah Dan Selesa

Posted at

Mutiara Guest House Beserah Murah Dan Selesa Mutiara Homestay Beserah 200 meter dari Pantai beserah (Belakang Balai Polis Beserah)  Mutiara Guest House Beserah Murah... Read More

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia Paling Terbaik

Posted at

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia bagi setiap orang adalah berbeza-beza, ada yang suka suasana pantai dan laut, mengembara ke dalam hutan, memanjat gunung dan... Read More