HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Sebelum ini anda dah tahu tempat menarik Sabak Bernam untuk dilawati yang merupakan daerah paling utara bagi negeri Selangor. Elok rasanya kita mengetahui tempat menarik Daerah Petaling Selangor yang merupakan pusat pentadbiran dan pusat bandar yang sangat maju di Selangor.

Tiga kombinasi utama yang membentuk Daerah Petaling ialah Shah Alam, Petaling Jaya dan Subang Jaya. Dalam daerah ini pula mengandungi banyak tempat menarik seperti Puchong, Serdang dan Seri Kembangan.

Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Pada asasnya kesemua bandar dalam Daerah Petaling ini ditadbir dalam 3 daerah utama iaitu:

Majlis Bandaraya Shah Alam – Shah Alam juga merupakan pusat pentadbiran utama bagi negeri Selangor. Ada berbagi tempat menarik di sini yang diwujudkan bagi menarik pelancong dari dalam dan luar negeri. Antara tempat menarik yang terkenal di Shah Alam seperti Masjid Sultan Salahuddin Shah Alam,  UiTM (Universiti Teknologi Mara), ICity dan banyak lagi.

Majlis Perbandaran Petaling Jaya – Pentadbiran bagi bandar antara yang paling tua di Selangor, Petaling Jaya. Petaling Jaya dipenuhi dengan bangunan-bangunan pencakar langit dan pusat membeli belah bertaraf dunia.

Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Majlis Perbandaran Subang Jaya – Subang terkenal dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Subang, suatu ketika dulu, sebelum terbinanya lapanganterbang baru di KLIA. Namun lapangan terbang ini masih digunakan untuk penerbangan dalam negeri.

Terlalu banyak tempat menarik di Daerah Subang Jaya. Bermula dengan Sunway Lagoon hingga ke SimflightKL, KL Farm in the CityAsean Water Sport Village Puchong, Speedway PLUS Go Cart, TT Sport Park, RC Planet, Taman Subang Ria, Core Design Gallary, Clay Expression,dan Kilang Coklat Berly’s.

Selain itu terdapat banyak shopping complex yang menarik dan terbesar seperti The Summit Subang Jaya, Empire Shopping Gallery, One City Mall, Subang Parade, First Subang Mall, The 19 USJ City Mall, Subang Avenue, Main Place USJ, dan sebagainya.

Melawat tempat menarik Daerah Petaling, mungkin anda tidak cukup masa untuk menjelajah kesemuanya. Namun anda boleh sahaja memilih tempat penginapan yang berhampiran dengan tempat menarik yang anda minati kerana Daerah Petaling mempunyai terlalu banyak hotel, homestay dan apartment untuk anda menginap di sana.

Sial buat tempahan awal sebelum anda memulakan perjalanan melalui borang di bawah untuk mengelakkan anda merasa kecewa kerana kehabisan tempat penginapan.

Comment Closed: Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Sorry, comment are closed for this post.

Related Post to Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia Paling Terbaik

Posted at

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia bagi setiap orang adalah berbeza-beza, ada yang suka suasana pantai dan laut, mengembara ke dalam hutan, memanjat gunung dan... Read More

online hotel reservations

Online Hotel Reservations Smart Way To Spend Your Vacations

Posted at

Online Hotel Reservations Smart Way To Spend Your Vacations – Online hotel reservations have ended up being common in these development days, if you are... Read More

Pulau Terbaik Untuk Percutian Malaysia Pulau Tioman

10 Pulau Terbaik Untuk Percutian Malaysia & Hotel Reservations

Posted at

Pulau Terbaik Untuk Percutian Malaysia & Hotel Reservations – Dari pesona kosmopolitan Pulau Pinang ke percutian Pulau Perhentian, pelbagai pulau menawarkan pelbagai pilihan untuk... Read More

Hotel Terapung Malaysia Yang Menarik Dan Nikmati Keseronokan Tidur Atas Air

Hotel Terapung Malaysia Yang Menarik Dan Nikmati Keseronokan Tidur Atas Air

Posted at

Hotel Terapung Malaysia Yang Menarik Nikmati Keseronokan Tidur Atas Air Menyebut hotel di atas air sering menimbulkan imej vila-vila bulan madu ultra-mewah di Maladewa... Read More

Panduan Percutian Di Tempat Menarik Cameron Highlands

Panduan Percutian Di Tempat Menarik Cameron Highlands

Posted at

Panduan Percutian Di Tempat Menarik Cameron Highlands – Cameron Highlands adalah 200 km utara Kuala Lumpur, dan merupakan kawasan tertinggi di tanah besar Malaysia.... Read More