HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Sebelum ini anda dah tahu tempat menarik Sabak Bernam untuk dilawati yang merupakan daerah paling utara bagi negeri Selangor. Elok rasanya kita mengetahui tempat menarik Daerah Petaling Selangor yang merupakan pusat pentadbiran dan pusat bandar yang sangat maju di Selangor.

Tiga kombinasi utama yang membentuk Daerah Petaling ialah Shah Alam, Petaling Jaya dan Subang Jaya. Dalam daerah ini pula mengandungi banyak tempat menarik seperti Puchong, Serdang dan Seri Kembangan.

Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Pada asasnya kesemua bandar dalam Daerah Petaling ini ditadbir dalam 3 daerah utama iaitu:

Majlis Bandaraya Shah Alam – Shah Alam juga merupakan pusat pentadbiran utama bagi negeri Selangor. Ada berbagi tempat menarik di sini yang diwujudkan bagi menarik pelancong dari dalam dan luar negeri. Antara tempat menarik yang terkenal di Shah Alam seperti Masjid Sultan Salahuddin Shah Alam,  UiTM (Universiti Teknologi Mara), ICity dan banyak lagi.

Majlis Perbandaran Petaling Jaya – Pentadbiran bagi bandar antara yang paling tua di Selangor, Petaling Jaya. Petaling Jaya dipenuhi dengan bangunan-bangunan pencakar langit dan pusat membeli belah bertaraf dunia.

Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Majlis Perbandaran Subang Jaya – Subang terkenal dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Subang, suatu ketika dulu, sebelum terbinanya lapanganterbang baru di KLIA. Namun lapangan terbang ini masih digunakan untuk penerbangan dalam negeri.

Terlalu banyak tempat menarik di Daerah Subang Jaya. Bermula dengan Sunway Lagoon hingga ke SimflightKL, KL Farm in the CityAsean Water Sport Village Puchong, Speedway PLUS Go Cart, TT Sport Park, RC Planet, Taman Subang Ria, Core Design Gallary, Clay Expression,dan Kilang Coklat Berly’s.

Selain itu terdapat banyak shopping complex yang menarik dan terbesar seperti The Summit Subang Jaya, Empire Shopping Gallery, One City Mall, Subang Parade, First Subang Mall, The 19 USJ City Mall, Subang Avenue, Main Place USJ, dan sebagainya.

Melawat tempat menarik Daerah Petaling, mungkin anda tidak cukup masa untuk menjelajah kesemuanya. Namun anda boleh sahaja memilih tempat penginapan yang berhampiran dengan tempat menarik yang anda minati kerana Daerah Petaling mempunyai terlalu banyak hotel, homestay dan apartment untuk anda menginap di sana.

Sial buat tempahan awal sebelum anda memulakan perjalanan melalui borang di bawah untuk mengelakkan anda merasa kecewa kerana kehabisan tempat penginapan.

Share This Post:

Comment Closed: Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Sorry, comment are closed for this post.

Related Post to Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Homestay Zone Teluk Air Tawar Butterworth

Homestay Zone Teluk Air Tawar Butterworth

Posted at

Alamat Homestay: No. 3891 Bagan Belat 13050 Teluk Air Tawar Seberang Perai Bworth. Tel: 0194151254/0184746236/0105411099 Syed Jaafar, DIILHAM 1 3 bilik ,... Read More

Tempat Menarik Untuk Dilawati Di Malaysia

101 Tempat Menarik Untuk Dilawati Di Malaysia

Posted at

Jika anda ingin menyelami kepelbagaian budaya, anda akan dapati terlalu banyak tempat menarik untuk dilawati di Malaysia yang menyeronokkan. Di bahagian utara Semenanjung, anda boleh... Read More

Tempat Percutian Menarik Asia Tenggara Dengan Cuaca Sejuk

9 Tempat Percutian Menarik Asia Tenggara Dengan Cuaca Sejuk

Posted at

Dah jemu nak pergi bercuti ditempat percutian menarik kerana cuaca panas? Mari kita tinjau 9 Tempat Percutian Menarik Asia Tenggara Dengan Cuaca Sejuk. 9 Tempat... Read More

Tempat Menarik Di Kuala Selangor Bukan Sekadar Monyet Dan Kelip-kelip

Tempat Menarik Di Kuala Selangor Bukan Sekadar Monyet Dan Kelip-kelip

Posted at

Tempat menarik di Kuala Selangor – Jika anda sangka hanya kelip-kelip dan monyet sahaja daya tarikan Kuala Selangor, anda silap! Tempat menarik di Selangor... Read More

Kolam Air Panas Selayang Tempat Mandi-manda Dan Bersantai

Kolam Air Panas Selayang Tempat Mandi-manda Dan Bersantai

Posted at

Kolam Air Panas Selayang terletak tidak begitu jauh dari Batu Cave, boleh dikatakan berhampiran dengan Pasar besar Selayang di antara Selayang dan Rawang. Tempat... Read More