HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Sebelum ini anda dah tahu tempat menarik Sabak Bernam untuk dilawati yang merupakan daerah paling utara bagi negeri Selangor. Elok rasanya kita mengetahui tempat menarik Daerah Petaling Selangor yang merupakan pusat pentadbiran dan pusat bandar yang sangat maju di Selangor.

Tiga kombinasi utama yang membentuk Daerah Petaling ialah Shah Alam, Petaling Jaya dan Subang Jaya. Dalam daerah ini pula mengandungi banyak tempat menarik seperti Puchong, Serdang dan Seri Kembangan.

Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Pada asasnya kesemua bandar dalam Daerah Petaling ini ditadbir dalam 3 daerah utama iaitu:

Majlis Bandaraya Shah Alam – Shah Alam juga merupakan pusat pentadbiran utama bagi negeri Selangor. Ada berbagi tempat menarik di sini yang diwujudkan bagi menarik pelancong dari dalam dan luar negeri. Antara tempat menarik yang terkenal di Shah Alam seperti Masjid Sultan Salahuddin Shah Alam,  UiTM (Universiti Teknologi Mara), ICity dan banyak lagi.

Majlis Perbandaran Petaling Jaya – Pentadbiran bagi bandar antara yang paling tua di Selangor, Petaling Jaya. Petaling Jaya dipenuhi dengan bangunan-bangunan pencakar langit dan pusat membeli belah bertaraf dunia.

Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Majlis Perbandaran Subang Jaya – Subang terkenal dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Subang, suatu ketika dulu, sebelum terbinanya lapanganterbang baru di KLIA. Namun lapangan terbang ini masih digunakan untuk penerbangan dalam negeri.

Terlalu banyak tempat menarik di Daerah Subang Jaya. Bermula dengan Sunway Lagoon hingga ke SimflightKL, KL Farm in the CityAsean Water Sport Village Puchong, Speedway PLUS Go Cart, TT Sport Park, RC Planet, Taman Subang Ria, Core Design Gallary, Clay Expression,dan Kilang Coklat Berly’s.

Selain itu terdapat banyak shopping complex yang menarik dan terbesar seperti The Summit Subang Jaya, Empire Shopping Gallery, One City Mall, Subang Parade, First Subang Mall, The 19 USJ City Mall, Subang Avenue, Main Place USJ, dan sebagainya.

Melawat tempat menarik Daerah Petaling, mungkin anda tidak cukup masa untuk menjelajah kesemuanya. Namun anda boleh sahaja memilih tempat penginapan yang berhampiran dengan tempat menarik yang anda minati kerana Daerah Petaling mempunyai terlalu banyak hotel, homestay dan apartment untuk anda menginap di sana.

Sial buat tempahan awal sebelum anda memulakan perjalanan melalui borang di bawah untuk mengelakkan anda merasa kecewa kerana kehabisan tempat penginapan.

Share This Post:

Comment Closed: Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Sorry, comment are closed for this post.

Related Post to Tempat Menarik Daerah Petaling Selangor

Pulau Langkawi Resort Tempat Percutian Menarik Di dunia

Pulau Langkawi Resort Tempat Percutian Menarik Di Dunia

Posted at

Pulau Langkawi Resort Tempat Percutian Menarik – Selamat datang ke Gateway Of Langkawi Island. The Legendary Island. Dikenali sebagai permata Kedah, adalah sekumpulan besar... Read More

Inilah Panduan Percutian Di Langkawi Paling Lengkap

Inilah Panduan Percutian Di Langkawi Paling Lengkap

Posted at

Panduan Percutian Di Langkawi – Pulau Langkawi Malaysia adalah tempat percutian yang menakjubkan di bahagian bawah Laut Andaman di pantai barat Semenanjung Malaysia. Saiznya... Read More

Tempat Menarik Di Malaysia

Tempat Menarik Di Malaysia Sangat Berbaloi Dan Mudah Dikunjungi

Posted at

Tempat menarik di Malaysia yang mengagumkan, yang beraneka ragam adalah wira-wira Asia Tenggara, yang menawarkan pelancong pelbagai tarikan. Gabung dan padankan perjalanan anda yang... Read More

Homestay Murah Hutan Melintang

Homestay Murah Hutan Melintang

Posted at

Homestay Murah Hutan Melintang – Nak cari homestay murah di Hutan Melintang? boleh layan entri ini. Homestay murah Hutan melintang ini terletak di Rumah... Read More

Homestay Menarik Negeri Perak

179 Homestay Menarik Negeri Perak Pilihan Terbaik Untuk Percutian

Posted at

Senarai 179 Homestay Menarik Negeri Perak, mudah untuk anda pilih homestay menarik negeri Perak mengikut keselesaan sendiri. 179 Homestay Menarik Negeri Perak Homestay Seri... Read More