HOME
Home » Tempat Menarik » Senarai Tempat Menarik Selangor

Senarai Tempat Menarik Selangor

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Senarai Tempat Menarik Selangor – Selangor adalah sebuah negeri destinasi percutian yang sangat menarik buat anda. Sebuah negeri maju terletak di tengah-tengah Semenanjung Malaysia mengelilingi ibu negara Kuala Lumpur.

Bagi anda yang tinggal di perkampungan dan inginkan bercuti di tengah kesibukan kota, Selangor menghidangkan tempat-tempat menarik seperti Petaling Jaya, Shah Alam, Gombak, Bangi dan banyak lagi.

Mankala bagi anda yang tinggal di tengah-tengah kesibukan kota raya dan inginkan ketenangan suasana kampung, anda boleh bercuti di Sungai Besar, Sabak Bernam, Tanjung Karang, Hulu Selangor.

Sebelum anda memulakan perjalanan ke Selangor mari kita semak senarai penuh tempat-tempat menarik di Selangor.

Senarai Tempat Menarik Selangor

Tempat Menarik Daerah Sepang

Senarai Tempat Menarik Selangor

Anda pernah menonton sukan bermotor Formula One? Jika anda peminat lumba kereta, di sinilah tempatnya. Namun bukan itu sahaja, Sepang juga menyediakan tempat percutian tepi pantai yang menarik seperti Avani Sepang Gold Coast Resort.

Tempat Menarik Sabak Bernam

Senarai Tempat Menarik Selangor

Inginkan suasana kampung? Sabak Bernam adalah kawasan pertanian. Industri pertanian seperti kelapa sawit dan kelapa fokus utama masyarakat di sini. Mungkin anda pernah mendengar nama Bio Asli produk minyak kelapa dara yang sangat berkhasiat. Ianya dihasilkan di sini.

Daerah Sabak Bernam juga terkenal sebagai kawasan tanaman padi. Terdapat banyak homestay di tengah-tengah sawah padi yang menawarkan pemandangan yang indah dan suasana aman damai. Anda juga boleh menginap di Chalet Terapung Sungai Haji Dorani.

Tempat Menarik Daerah Gombak

Senarai Tempat Menarik Selangor

Walaupun Dareah Gombak terletak berhampiran dengan bandaraya Kuala Lumpur tetapi masih banyak tempat-tempat menarik di daerah ini yang harus anda terokai. Terdapat kawasan hutan tebal yang menjadi tumpuan peminat flora dan fauna di daerah yang merupakan pintu masuk dari negeri Pahang ini.

Tempat Menarik Daerah Kuala Langat

Senarai Tempat Menarik Selangor

Tempat menarik di Kuala Langat termasuklah Pantai Morib. Selain itu anda juga boleh bercuti di tempat menarik seperti Gold Cost Morib Resort, Pantai Kelanang, Pantai Tanjung Rhu, Pulau Carey, Bukit Jugra, Bukit Api Jugra, Balai Cerap Bukit Jugra dan Muzium Tapak dan banyak lagi.

Tempat Menarik Daerah Hulu Langat

Senarai Tempat Menarik Selangor

Daerah Hulu Langat menawarkan banyak tempat menarik kerana lokasinya yang terletak di kaki gunung Banjaran Titiwangsa. Banyak tempat perkelahan air terjun dan sungai yang cantik. Homestay-homestay yang menawarkan pakej yang sangat menarik juga banyak terdapat di sini.

Tempat Menarik Hulu Selangor

Sungai Bernam Teratak Riverview

Ingin menikmati kedinginan air terjun? Hulu Selangor mempunyai banyak air terjun yang menarik untuk perkelahan bersama keluarga antaranya Santuari Ikan Kelah Sungai Chiling, Sungai Inki Kalumpang, Air Terjun Semangkuk, Sungai Kendondong, Air Terjun Hutan Lipur Sungai Sendat, Air Terjun Serendah, Kolam Air Panas Hulu Tamu, Kolam Air Panas Kerling, Lata kakau Kuala Kubu Baru, Sungai Bernam Teratak Riverview dan Taman Millenium Kuala Kubu Baru.

Tempat Menarik Kuala Selangor

Kuala Selangor menawarkan banyak tempat percutian yang menarik. Terkenal dengan beberapa tempat-tempat menarik yang menjadi pilihan semasa musim cuti sekolah atau hujung minggu.

Antara tempat-tempat menarik Kuala Selangor ialah Eagle Feeding Pasir Penambang, Taman Alam Kuala Selangor, Kelip-kelip Kampung Kuantan, Pantai Remis Sungai Sembilang, Bukit Malawati Kuala Selangor, tempat menarik makanan eksotik.

Tempat Menarik Klang

Senarai Tempat Menarik Selangor

Bandar Di Raja Klang merupakan bandar pelabuhan dan pusat perniagaan. Jika anda ingin melancong sambil berniaga, Plaza GM Klang menyediakan lambakan barangan murah yang sesuai untuk memulakan perniagaan.

Tempat Menarik Daerah Petaling

Senarai Tempat Menarik Selangor

Petaling Jaya, Subang Jaya dan Shah Alam merupakan komponen Daerah Petaling. Shah Alam ialah ibu negeri Selangor dan merupakan pusat pentadbiran negeri. Terlalu banyak tempat menarik untuk disenaraikan seperti Taman Tasik Shah Alam, Taman Botani Bukit Cerakah, Dataran Bunga Raya dan banyak lagi.

Manakala tempat menarik di Petaling Jaya seperti Sunway Lagoon, Sunway Lagoon Water Park, Sunway Lagoon Amusement Park, Sunway Lagoon Wildlife Park, Sunway Lagoon Extreme Park, Sunway lagoon Scream Park, Ice Skating Sunway Piramid, T & T Kidspark Sunway Piramid, Pasar Karat Amcorp Mall dan sebagainya.

Semoga senarai tempat-tempat menarik Selangor ini memberi sedikit gambaran sebelum memulakan perjalan percutian yang mengembirakan bersama keluarga.

Baca juga:

8 Tempat Menarik Paling Best Di Perak Yang Mesti Dilawati!

Tempat Menarik Pergunungan Cameron Highlands

Comment Closed: Senarai Tempat Menarik Selangor

Sorry, comment are closed for this post.

Related Post to Senarai Tempat Menarik Selangor

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia Paling Terbaik

Posted at

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia bagi setiap orang adalah berbeza-beza, ada yang suka suasana pantai dan laut, mengembara ke dalam hutan, memanjat gunung dan... Read More

online hotel reservations

Online Hotel Reservations Smart Way To Spend Your Vacations

Posted at

Online Hotel Reservations Smart Way To Spend Your Vacations –¬†Online hotel reservations have ended up being common in these development days, if you are... Read More

Pulau Terbaik Untuk Percutian Malaysia Pulau Tioman

10 Pulau Terbaik Untuk Percutian Malaysia & Hotel Reservations

Posted at

Pulau Terbaik Untuk Percutian Malaysia & Hotel Reservations – Dari pesona kosmopolitan Pulau Pinang ke percutian Pulau Perhentian, pelbagai pulau menawarkan pelbagai pilihan untuk... Read More

Hotel Terapung Malaysia Yang Menarik Dan Nikmati Keseronokan Tidur Atas Air

Hotel Terapung Malaysia Yang Menarik Dan Nikmati Keseronokan Tidur Atas Air

Posted at

Hotel Terapung Malaysia Yang Menarik Nikmati Keseronokan Tidur Atas Air Menyebut hotel di atas air sering menimbulkan imej vila-vila bulan madu ultra-mewah di Maladewa... Read More

Panduan Percutian Di Tempat Menarik Cameron Highlands

Panduan Percutian Di Tempat Menarik Cameron Highlands

Posted at

Panduan Percutian Di Tempat Menarik Cameron Highlands – Cameron Highlands adalah 200 km utara Kuala Lumpur, dan merupakan kawasan tertinggi di tanah besar Malaysia.... Read More