HOME
Home » Tempat Menarik » Senarai Tempat Menarik Selangor Yang Menyeronokkan

Senarai Tempat Menarik Selangor Yang Menyeronokkan

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Senarai Tempat Menarik Selangor – Selangor adalah sebuah negeri destinasi percutian yang sangat menarik buat anda. Sebuah negeri maju terletak di tengah-tengah Semenanjung Malaysia mengelilingi ibu negara Kuala Lumpur.

Bagi anda yang tinggal di perkampungan dan inginkan bercuti di tengah kesibukan kota, Selangor menghidangkan tempat-tempat menarik seperti Petaling Jaya, Shah Alam, Gombak, Bangi dan banyak lagi.

Mankala bagi anda yang tinggal di tengah-tengah kesibukan kota raya dan inginkan ketenangan suasana kampung, anda boleh bercuti di Sungai Besar, Sabak Bernam, Tanjung Karang, Hulu Selangor.

Sebelum anda memulakan perjalanan ke Selangor mari kita semak senarai penuh tempat-tempat menarik di Selangor.

Senarai Tempat Menarik Selangor

Tempat Menarik Daerah Sepang

Senarai Tempat Menarik Selangor

Baca.. Tempat Menarik Di Kelantan Paling Best Yang Mempersonakan Hati

Anda pernah menonton sukan bermotor Formula One? Jika anda peminat lumba kereta, di sinilah tempatnya. Namun bukan itu sahaja, Sepang juga menyediakan tempat percutian tepi pantai yang menarik seperti Avani Sepang Gold Coast Resort.

Tempat Menarik Sabak Bernam

Senarai Tempat Menarik Selangor

Baca.. Chalet Villa Desa Muara Bagan Datuk Yang Murah Dan Selesa

Inginkan suasana kampung? Sabak Bernam adalah kawasan pertanian. Industri pertanian seperti kelapa sawit dan kelapa fokus utama masyarakat di sini. Mungkin anda pernah mendengar nama Bio Asli produk minyak kelapa dara yang sangat berkhasiat. Ianya dihasilkan di sini.

Daerah Sabak Bernam juga terkenal sebagai kawasan tanaman padi. Terdapat banyak homestay di tengah-tengah sawah padi yang menawarkan pemandangan yang indah dan suasana aman damai. Anda juga boleh menginap di Chalet Terapung Sungai Haji Dorani.

Tempat Menarik Daerah Gombak

Senarai Tempat Menarik Selangor

Baca.. Damai Jerteh Homestay Besut Terengganu

Walaupun Dareah Gombak terletak berhampiran dengan bandaraya Kuala Lumpur tetapi masih banyak tempat-tempat menarik di daerah ini yang harus anda terokai. Terdapat kawasan hutan tebal yang menjadi tumpuan peminat flora dan fauna di daerah yang merupakan pintu masuk dari negeri Pahang ini.

Tempat Menarik Daerah Kuala Langat

Senarai Tempat Menarik Selangor

Baca.. Din Homestay Bandar Baru Klang Murah Dan Selesa

Tempat menarik di Kuala Langat termasuklah Pantai Morib. Selain itu anda juga boleh bercuti di tempat menarik seperti Gold Cost Morib Resort, Pantai Kelanang, Pantai Tanjung Rhu, Pulau Carey, Bukit Jugra, Bukit Api Jugra, Balai Cerap Bukit Jugra dan Muzium Tapak dan banyak lagi.

Tempat Menarik Daerah Hulu Langat

Senarai Tempat Menarik Selangor

Baca.. Homestay Lumut Apartment Bukit Permata Hanya RM145.00

Daerah Hulu Langat menawarkan banyak tempat menarik kerana lokasinya yang terletak di kaki gunung Banjaran Titiwangsa. Banyak tempat perkelahan air terjun dan sungai yang cantik. Homestay-homestay yang menawarkan pakej yang sangat menarik juga banyak terdapat di sini.

Tempat Menarik Hulu Selangor

Sungai Bernam Teratak Riverview

Baca.. Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia

Ingin menikmati kedinginan air terjun? Hulu Selangor mempunyai banyak air terjun yang menarik untuk perkelahan bersama keluarga antaranya Santuari Ikan Kelah Sungai Chiling, Sungai Inki Kalumpang, Air Terjun Semangkuk, Sungai Kendondong, Air Terjun Hutan Lipur Sungai Sendat, Air Terjun Serendah, Kolam Air Panas Hulu Tamu, Kolam Air Panas Kerling, Lata kakau Kuala Kubu Baru, Sungai Bernam Teratak Riverview dan Taman Millenium Kuala Kubu Baru.

Tempat Menarik Kuala Selangor

 

 

 

Baca.. Hotel Reservations Di Tempat Menarik Dalam Malaysia

Kuala Selangor menawarkan banyak tempat percutian yang menarik. Terkenal dengan beberapa tempat-tempat menarik yang menjadi pilihan semasa musim cuti sekolah atau hujung minggu.

Antara tempat-tempat menarik Kuala Selangor ialah Eagle Feeding Pasir Penambang, Taman Alam Kuala Selangor, Kelip-kelip Kampung Kuantan, Pantai Remis Sungai Sembilang, Bukit Malawati Kuala Selangor, tempat menarik makanan eksotik.

Tempat Menarik Klang

Senarai Tempat Menarik Selangor

Baca.. 10 Tempat Menarik Hulu Selangor Yang Memepersonakan

Bandar Di Raja Klang merupakan bandar pelabuhan dan pusat perniagaan. Jika anda ingin melancong sambil berniaga, Plaza GM Klang menyediakan lambakan barangan murah yang sesuai untuk memulakan perniagaan.

Tempat Menarik Daerah Petaling

Senarai Tempat Menarik Selangor

Baca.. Rose Homestay KB Berdekatan Dengan Pasar Malam Wakaf Che Yeh

Petaling Jaya, Subang Jaya dan Shah Alam merupakan komponen Daerah Petaling. Shah Alam ialah ibu negeri Selangor dan merupakan pusat pentadbiran negeri. Terlalu banyak tempat menarik untuk disenaraikan seperti Taman Tasik Shah Alam, Taman Botani Bukit Cerakah, Dataran Bunga Raya dan banyak lagi.

Manakala tempat menarik di Petaling Jaya seperti Sunway Lagoon, Sunway Lagoon Water Park, Sunway Lagoon Amusement Park, Sunway Lagoon Wildlife Park, Sunway Lagoon Extreme Park, Sunway lagoon Scream Park, Ice Skating Sunway Piramid, T & T Kidspark Sunway Piramid, Pasar Karat Amcorp Mall dan sebagainya.

Semoga senarai tempat-tempat menarik Selangor ini memberi sedikit gambaran sebelum memulakan perjalan percutian yang mengembirakan bersama keluarga.

Baca juga:

8 Tempat Menarik Paling Best Di Perak Yang Mesti Dilawati!

Tempat Menarik Pergunungan Cameron Highlands

Muziun Sultan Alam Shah Shah Alam Tempat Menarik Selangor

Tempat Menarik Selangor

Baca.. 15 Tempat Menarik Ipoh Old Town Yang Harus Anda Lawati

Penubuhan Muzium Negeri, yang kini dikenali dengan rujukan kepada Muzium Sultan Alam Shah bermula apabila Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah bersetuju menandatangani Enakmen Selangor Tahun 1975 bertarikh 27 Disember 1975.

Selepas bertahun-tahun lamanya lelah yang dirancang, maka pada 2 September 1989, muzium itu menjadi simbol perkembangan kebudayaan Negeri secara rasmi dibuka oleh HRH Sultan Selangor di mana upacara pembukaan dilakukan dengan penuh tradisi tradisi Melayu. Pentadbiran Muzium diletakkan di bawah tanggungjawab Muzium Selangor.

Bangunan muzium yang dibina di atas tanah seluas 12.95 hektar dan ruang lantai yang luas ialah 41,538.46 meter persegi. Bangunan lima tingkat ini terdiri daripada dua tingkat ruang pejabat, tiga tingkat ruang pameran dan Dewan Pameran Menambun Daeng.

Terdapat lima pavilion yang Pusat Sejarah, Pusat Kebudayaan, Pusat Sukan, Pusat Alam dan Warisan Pusat Islam dan Pameran Luar. Muzium ini juga dilengkapi dengan kemudahan seperti Pusat Sumber, Auditorium, Dewan Raja Lumu, Bilik Mesyuarat Daeng Perani dan Kemasik, Makmal Taksedemi dan Repositori.

Alamat: Persiaran Bandaraya, Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor
Waktu Beroperasi: 10 AM-5: 30PM
Telefon: 03-5519 0050

Tempat Menarik Selangor – Trick Art Museum I-City 

 Tempat Menarik Selangor Trick Art Museum I-City

Hotel Reservations: Hotel Murah Seluruh Malaysia Pilihan Terbaik Anda

Pameran di muzium ini adalah berdasarkan seni kuno Trompe L’oeil. Mereka menggoda fikiran dengan ilusi optik yang dicipta oleh penataan pintar bayang dan subjek yang melampaui bingkai gambar.

Terletak di dalam ruang pameran 8,000 kaki persegi, muzium ini mempunyai lima tema seni – Karya-karya, Mesir, Kehidupan Laut, Kerajaan Haiwan dan Klasik Moden. Pengunjung digalakkan untuk bersenang-senang untuk mengambil gambar dengan pameran.

2-48, Jalan Plumbum 7/103, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor
Waktu Beroperasi: 11 AM-12AM

Tempat Menarik Selangor – Muzium Sejarah Kuala Selangor

Tempat Menarik Selangor Muzium Sejarah Kuala Selangor

Baca.. 101 Homestay Murah Ipoh Pilihan Terbaik Yang Selesa

Terdapat 7 seksyen Muzium Sejarah Kuala Selangor yang menarik untuk dilawati antaranya seksyen lokasi Kuala Selangor, latar belakang Kuala Selangor dan mula asalnya nama Kuala Selangor, sejarah perkembangan politik bermula dari kedatangan orang Bugis dan banyak lagi…

Alamat: 45000 Kuala Selangor, Selangor
Waktu Beroperasi: 9:30 AM-5:30PM

 

Comment Closed: Senarai Tempat Menarik Selangor Yang Menyeronokkan

Sorry, comment are closed for this post.

Related Post to Senarai Tempat Menarik Selangor Yang Menyeronokkan

Sumayya Homestay Kuantan

Sumayya Homestay Kuantan

Posted at

Tercari-cari Homestay di Kuantan? Sumayya Homestay Kuantan ada penyelesaiannya. Hanya Rm 150 untuk 1 malam –  Check in 1 tengahari – Check out 12... Read More

Hotel Murah Seluruh Malaysia Pilihan Terbaik Anda Grand BlueWave Hotel Shah Alam

Hotel Murah Seluruh Malaysia Pilihan Terbaik Anda

Posted at

Hotel murah seluruh Malaysia pilihan terbaik anda, tidak kira anda ingin pergi, tempat penginapan adalah penting. Jadi kami paparkan hotel murah seluruh Malaysia pilihan... Read More

Ez-Zehra Homestay Batu Kurau

Ez-Zehra Homestay Batu Kurau Murah Dan Selesa

Posted at

Ez-Zehra Homestay Batu Kurau Murah Dan Selesa – Sebuah rumah penginapan seisi keluarga yang selesa dan paling murah di kawasan Batu Kurau serta mementingkan... Read More

Mutiara Guest House Beserah

Mutiara Guest House Beserah Murah Dan Selesa

Posted at

Mutiara Guest House Beserah Murah Dan Selesa Mutiara Homestay Beserah 200 meter dari Pantai beserah (Belakang Balai Polis Beserah)  Mutiara Guest House Beserah Murah... Read More

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia Paling Terbaik

Posted at

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia bagi setiap orang adalah berbeza-beza, ada yang suka suasana pantai dan laut, mengembara ke dalam hutan, memanjat gunung dan... Read More