HOME
Home » Tempat Menarik » Pulau Langkawi Resort Tempat Percutian Menarik Di Dunia

Pulau Langkawi Resort Tempat Percutian Menarik Di Dunia

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Pulau Langkawi Resort Tempat Percutian Menarik – Selamat datang ke Gateway Of Langkawi Island. The Legendary Island. Dikenali sebagai permata Kedah, adalah sekumpulan besar 99 pulau tropika di pantai barat laut Malaysia dan boleh ditingkatkan hingga ke 104 termasuk pulau-pulau sementara yang timbul semasa arus air surut.

Syurga percutian yang mengamit pelawat di seluruh dunia kembali lagi, dengan latar belakang semulajadi pantai pasir putih bersih, tasik semulajadi, air terjun, hidupan liar eksotik dan hutan hujan yang subur di pergunungan.

Langkawi adalah tempat yang sempurna untuk menikmati aktiviti luar yang luar biasa seperti snorkeling, golf, Taman Laut, sukan air, sewa bot dan aktiviti riadah lain seperti menaiki kereta kabel ke puncak gunung.

Terutama dalam warisan dan pahlawan tempatan, burung besar, ogres, pertempuran dan romantik, pulau ini menyediakan gabungan yang luar biasa dari tarikan kebudayaan dan alam semula jadi berbanding di mana saja di Asia Tenggara.

Pulau Langkawi Resort Tempat Percutian Menarik Di Dunia

Di luar pantai Kedah adalah sekumpulan 99 pulau yang menawarkan tempat percutian yang terbaik di dunia: pantai yang indah, infrastruktur kelas dunia, hutan paya bakau yang kaya dengan flora dan fauna, membeli-belah di kawasan bebas cukai bebas dan legenda menarik.

Langkawi mempunyai legenda yang terselubung dalam sejarahnya. Tanyakan siapa-siapa di pulau tentang kisah tragis seorang wanita muda yang cantik bernama Mahsuri, dan anda akan mendengar kisah cinta, cemburu dan laknat yang disumpahkan di pulau itu olehnya selama tujuh generasi.

Kini, generasi ketujuh penduduk Langkawi telah lama berlalu dan pergi, tetapi orang di sini masih percaya bahawa kemakmuran dan berkat kepulauan yang dinikmati hari ini dan kelewatan kutukan bukan kebetulan semata-mata.

Mistikisme legenda ini dapat dirasai di banyak bahagian pulau ini, terutama di Makam Mahsuri (Mahsuri’s Mausoleum), di mana Mahsuri dikatakan dimakamkan. Walaupun kelihatan seperti cenderung ke arah pelancongan, ramai penduduk pulau sebenarnya adalah petani, nelayan dan usahawan.

Meneroka kawasan luar bandar yang indah dan landskap sawah yang damai dengan menyewa kereta dan mengambil perjalanan santai di sekitar pulau itu. Beberapa pemandangan Langkawi yang paling “rustic” dan tidak dapat dilupakan adalah di sepanjang jalan yang mengelilingi pulau itu.

Pulau Langkawi Resort Tempat Percutian Menarik

Pulau Langkawi Resort Tempat Percutian Menarik Di dunia

Anda akan melewati kampung-kampung kecil dengan rumah-rumah kayu yang dikelilingi oleh pokok-pokok sawit, dan anak-anak mengayuh basikal mereka bersiar-siar. Selain mengalami gaya hidup tempatan, tidak ada kekurangan untuk dilakukan di Langkawi.

Menaiki kereta kabel baru yang mendebarkan ke puncak gunung Mat Cincang – gunung kedua tertinggi di Langkawi – untuk pemandangan yang tidak dapat ditandingi dari seluruh pulau utama dan seterusnya. Destinasi-destinasi popular lain adalah Medan Beras Terbakar, Hot Springs, Telaga Tujuh (The Seven Wells) dan Pantai Pasir Hitam.

Lawatan bot diadakan ke Tasik Dayang Bunting, Gua Cerita dan Gua Langsir. Untuk masa yang lebih intim dengan alam semula jadi, pergi mengembara melalui hutan hujan semulajadi yang merangkumi sebahagian besar Langkawi, atau melakukan lawatan bot di hutan paya bakau.

Terdapat juga peluang untuk pergi menyelam, atau bermain golf di beberapa resort 5-bintang. Langkawi juga mempunyai dunia bawah air, dengan terowong bawah tanah yang melalui akuarium gergasi, yang telah mendapat sambutan hangat.

Tempat-tempat menarik yang terbaik di Langkawi menjadikan lanskap semulajadi, taman-taman yang luas, dan struktur ikonik yang menjadi tempat wajib dilawati dalam jadual percutian anda.

Sebagai salah satu destinasi pantai yang terkenal dan paling popular di Malaysia, pulau besar ini menjadi tempat tarikan sejarah, tambang murah, peluang menyelam yang sangat baik, hiburan malam yang menarik dan membeli-belah murah.

Pantai murni Langkawi – iaitu Datai Bay, Pantai Cenang, dan Tanjung Rhu – juga merupakan antara yang terbaik di dunia dan jalan yang luas menyediakan akses mudah ke bandar-bandar pantai yang meriah.

Oleh kerana saiz pulau itu, tarikan terbaik Langkawi adalah yang terbaik diterokai oleh kenderaan yang disewa. Terdapat beberapa pemandangan yang pasti anda perlu nikmati sebelum meninggalkan pulau ini, jadi semak senarai jadual lawatan percutian yang menarik di Langkawi.

LANGKAWI SKY BRIDGE terletak di hujung kereta kabel. Salah satu tarikan utama di pulau ini ialah jambatan pejalan kaki melengkung sepanjang 410 kaki di atas Gunung Mat Cinchang. Ia mungkin terdengar seperti klise tetapi benar-benar pandangan dari sini sangat menakjubkan – hebat untuk detik-detik selfie!

Terletak 2,300 kaki di atas paras laut, Sky Bridge mudah diakses menggunakan Kereta Kabel Langkawi. Perjalanan ke puncak bermula di Desa Oriental di bahagian barat laut Pulau Langkawi, berhampiran Pantai Kok. Sebaik sahaja kereta kabel akan bergerak ia akan menjadi sedikit sejuk apabila angin mengalir melalui celah pengudaraan di bahagian atas, jadi memakai baju sejuk terlebih dahulu sebelum memulakan perjalanan.

Ini adalah adalah pengalaman yang sangat gayat, kerana jambatan kabel yang melengkung 125 meter ini hanya disokong oleh sabatang tiang.

Peluang-peluang gambar adalah sangat banyak dan angin sejuk pasti akan bertiup dan mendinginkan wajah anda. Selain membeli-belah untuk cenderahati di gerai-gerai berhampiran dengan kereta kabel, tidak banyak yang boleh dilakukan di sini selain dari menikmati pemandangan yang sangat menakjubkan.

Dataran Lang – Juga dikenali sebagai Eagle Square, Dataran Lang adalah salah satu tarikan buatan manusia yang terkenal di Malaysia, sebuah arca besar burung helang yang bersiap untuk terbang. Pemandangan yang menyambut pelancong ke pulau ini melalui feri, patung tinggi 12 meter adalah salah satu monumen paling dikenali di pulau ini.

Terletak di sudut tenggara Pulau Langkawi, selain menawarkan pemandangan Teluk Kuah yang indah, Dataran Lang mempunyai pancuran mandian, teres dan jambatan kecil yang indah, menjadikannya tempat yang ideal untuk mengambil gambar percutian yang sempurna.

Dataran itu adalah tempat yang baik untuk melihat feri di seberang pelabuhan tetapi rancanglah kunjungan ke sini pada awal pagi atau lewat petang ketika matahari tidak terlalu terik.

Burung helang merah di Dataran Lang dibina sebagai lambang pulau itu. Menurut cerita rakyat Langkawi nama berasal dari dua perkataan Melayu – ‘helang’ dan ‘kawi’ (coklat kemerahan): maka lang-kawi.

Bersebelahan dengan CHOGM Park dan Taman Lagenda Dalam Langkawi, monumen ini juga berada dalam jarak berjalan kaki dari beberapa kedai bebas cukai terbaik di Langkawi dan Jetty Point Mall – coklat adalah pilihan utama untuk shopping di sini.

Selamat berseronok di Pulau Langkawi Resort tempat percutian menarik di dunia.

No comment for Pulau Langkawi Resort Tempat Percutian Menarik Di Dunia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Pulau Langkawi Resort Tempat Percutian Menarik Di Dunia

Sumayya Homestay Kuantan

Sumayya Homestay Kuantan

Posted at

Tercari-cari Homestay di Kuantan? Sumayya Homestay Kuantan ada penyelesaiannya. Hanya Rm 150 untuk 1 malam –  Check in 1 tengahari – Check out 12... Read More

Hotel Murah Seluruh Malaysia Pilihan Terbaik Anda Grand BlueWave Hotel Shah Alam

Hotel Murah Seluruh Malaysia Pilihan Terbaik Anda

Posted at

Hotel murah seluruh Malaysia pilihan terbaik anda, tidak kira anda ingin pergi, tempat penginapan adalah penting. Jadi kami paparkan hotel murah seluruh Malaysia pilihan... Read More

Ez-Zehra Homestay Batu Kurau

Ez-Zehra Homestay Batu Kurau Murah Dan Selesa

Posted at

Ez-Zehra Homestay Batu Kurau Murah Dan Selesa – Sebuah rumah penginapan seisi keluarga yang selesa dan paling murah di kawasan Batu Kurau serta mementingkan... Read More

Mutiara Guest House Beserah

Mutiara Guest House Beserah Murah Dan Selesa

Posted at

Mutiara Guest House Beserah Murah Dan Selesa Mutiara Homestay Beserah 200 meter dari Pantai beserah (Belakang Balai Polis Beserah)  Mutiara Guest House Beserah Murah... Read More

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia Paling Terbaik

Posted at

Tempat Percutian Menarik Di Malaysia bagi setiap orang adalah berbeza-beza, ada yang suka suasana pantai dan laut, mengembara ke dalam hutan, memanjat gunung dan... Read More