HOME
Home » Tempat Menarik » 4 Perkara Penting Dalam Memilih Travel Pillow Ketika Melancong

4 Perkara Penting Dalam Memilih Travel Pillow Ketika Melancong

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

4 Perkara Penting Dalam Memilih Travel Pillow Ketika Melancong – Melancong atau travel memang menyeronokkan dan menenangkan fikiran, namun perjalanan yang jauh sering kali menyiksakan dan membuatkan anda merasa sakit tengkuk. Rakan-rakan Cari Homestay sering mengalaminya ketika mereka melakukan travel yang jauh tak kira menggunakan kereta, menaiki keretapi, kapal mahupun kapalterbang yamng mengambil masa berjam-jam lamanya.

4 Perkara Penting Dalam Memilih Travel Pillow Ketika Melancong

Sakit tengkuk ketika perjalanan ini mungkin disebabkan kerana “salah tidur” atau cara duduk yang tidak betul.

Namun usah bimbang, anda ada cara yang selamat dan murah untuk mengurangkan kesakitan terutama di bahagian tenguku ketika travelling. Salah satunya ialah menggunakan travel pillow atau bantal untuk pengembara yang terpaksa duduk terlalu lama dalam kenderaaan.

Travel pillow ini direka khas untuk memberikan kelegaan dan keselesaan kepada traveller, terutama di semasa tidur dalam kenderaan dengan posisi berbeza semasa kita tidur di atas katil. Bantal ini akan menopang kepala supaya tetap dalam satu-satu kedudukan yang tetap supaya anda tidur lena, tanpa mengorbankan keselesaan dan mengurangkan kesakitan di nahagian leher.

Ada berbagai jenis bantal yang terdpat di pasaran, untuk memilih yang terbaik perhatikan 4 Perkara Penting Dalam Memilih Travel Pillow Ketika Melancong sebelum anda membeli travel pillow yang sesuai untuk keperluan anda.

4 Perkara Penting Dalam Memilih Travel Pillow Ketika Melancong

1.  Bentuk travel pillow

4 Perkara Penting Dalam Memilih Travel Pillow Ketika Melancong

Travel pillow yang banyak diketahui ialah yang berbentuk hutuf U dan J. Sekali pandang bantal yang berbentuk huruf U sangat baik dan dapat mengawal kepada pada kedudukan yang tetap, namun kepala anda masih boleh terjatuh ke tepi. Anda boleh cuba bantal seperti huruf J yang mampu menopang dagu dan kepala dengan baik dan mengawal kepala dari jatuh ke tepi atau ke depan.

Salam masa yang sama travel pillow boleh juga diguna untuk mengurangkan risiko rasa ngilu di bahagian pinggang dan punggung.

Bentuk yang paling umum adalah menyerupai huruf “U” dan “J”. Bantal berbentuk huruf “U” dapat bekerja dengan baik menjaga kepala tetap berada pada satu sisi. Meski begitu, kepala Sahabat Merahputih masih berpotensi terjatuh ke samping. Sementara bantal yang menyerupai huruf “J” bisa menopang dagu dan kepala dengan baik sehingga kepala Sahabat Merahputih tidak akan terjatuh ke samping atau depan. Selain itu, travel pillow juga dapat digunakan untuk mengurangi risiko nyeri punggung. Sahabat Merahputih dapat menjumpainya pada bantal model wedge-shape dan cylinder-shaped.

2. Saiz dan ukuran
4 Perkara Penting Dalam Memilih Travel Pillow Ketika Melancong

Memilih saiz travel pillow yang sesuai agak kritikal. Memilih ukuran bantal yang bersaiz kecil akan memudahkan anda membawanya ke mana sahaja samada menaiki kapalterbang atau keretapi. Memilih travel pillow yang bersaiz besar memberikan aknda keselesaan yang lebih tetapi mungkin memberi sedikit masalah untuk membawanya, lainlah jika anda menggunakan kenderaan sendiri.

Namun ada suatu tips yang agak berguna juga jika anda memilih travel pillow bersaiz besar iaitu memilih yang menggunakan angin yang boleh dipam ketika ingin menggunakannya dan membuangnya (angin) ketika tidak menggunakannya. Pilihlah bantal yang ringan dan lembut yang mempunyai bentuk dan saiz yang bersesuaian dengan diri kita.

3. Jenis material bantal

 Perkara Penting Dalam Memilih Travel Pillow

Memilih meterial yang betul juga sangat penting untuk menentukan keselesaan. Jika dahulu kebanyakannya diperbuat dari kekabu atau kapas tetapi zaman moden ini terdapat banyak pilihan meterial yang lebih ringan dan lembut. Ada bantal yang diperbuat dari memory foam, polyster fiber, atau menggunakan angin. Memory foam dapat memberikan keselesaan yang lebih kepada bahu, leher dan kepala. Polyester fiber juga terbaik kerana ringan dan kenyal dan sangat empuk namun mungkin jika memikirkan dari segi banyak faktor memilih travel pillow yang menggunakan angin mungkin akan memudahkan anda dan keselesaan dapat dilaraskan dengan mengurang atau menambah angin ke dalam bantal. Ianya juga mudah untuk dibawa ke mana-mana sahaja tanpa mengganggu ruang.

4. Fungsi-fungsi tambahan

Memilih Travel Pillow Ketika Melancong

Memilih Travel Pillow Ketika Melancong sebelum ke:

14 Tempat Menarik Yang Tersembunyi Ini Wajib Anda Kunjungi

Tempat Menarik Cameron Highlands Destinasi Pelancongan Terbaik Anda

Selain dari travel pillow biasa-biasa, terdapat juga rekaan bantal yang memberikan bermacam-macam fungsi tambahan yang berguna seperti bantal anti bakteria hingga bantal pintar yang disokong dengan aplikasi yang dapat memberi tahu anda posisi yang terbaik kepada anda ketika menggunakannya.

Namun akhirnya pilihan tetap di tangan anda samada untuk memilih travel pillow biasa, yang pintar atau yang mempunyai berbagi fungsi tambahan yang sesuai dengan perjalanan dan gaya hidup anda. Source

Share This Post:

Comment Closed: 4 Perkara Penting Dalam Memilih Travel Pillow Ketika Melancong

Sorry, comment are closed for this post.

Related Post to 4 Perkara Penting Dalam Memilih Travel Pillow Ketika Melancong

Hotel Terapung Malaysia Yang Menarik Dan Nikmati Keseronokan Tidur Atas Air

Hotel Terapung Malaysia Yang Menarik Dan Nikmati Keseronokan Tidur Atas Air

Posted at

Hotel Terapung Malaysia Yang Menarik Nikmati Keseronokan Tidur Atas Air Menyebut hotel di atas air sering menimbulkan imej vila-vila bulan madu ultra-mewah di Maladewa... Read More

Panduan Percutian Di Tempat Menarik Cameron Highlands

Panduan Percutian Di Tempat Menarik Cameron Highlands

Posted at

Panduan Percutian Di Tempat Menarik Cameron Highlands – Cameron Highlands adalah 200 km utara Kuala Lumpur, dan merupakan kawasan tertinggi di tanah besar Malaysia.... Read More

Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia

Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia

Posted at

Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia – Tempat Menarik New Zealand Boleh Terokai Projek Eden Di Christchurch. Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia... Read More

Hotel Reservations Di Tempat Menarik Malaysia

Hotel Reservations Di Tempat Menarik Dalam Malaysia

Posted at

Hotel Reservations di tempat menarik dalam Malaysia – satu-satunya laman hotel reservations yang fokus kepada homestay dan tempat menarik di Malaysia. Hotel booking websites... Read More

Pulau Langkawi Resort Tempat Percutian Menarik Di dunia

Pulau Langkawi Resort Tempat Percutian Menarik Di Dunia

Posted at

Pulau Langkawi Resort Tempat Percutian Menarik – Selamat datang ke Gateway Of Langkawi Island. The Legendary Island. Dikenali sebagai permata Kedah, adalah sekumpulan besar... Read More