HOME
Home » Tempat Menarik » 7 Tempat Menarik Di Perak Yang Menyeronokkan

7 Tempat Menarik Di Perak Yang Menyeronokkan

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

7 Tempat Menarik Di Perak Yang Menyeronokkan

Tempat Menarik Di Perak Yang Menyeronokkan

3. Mencabar diri anda di Gopeng dengan Pengembaraan Nomad

http://nomadadventure.com/

Booking.com

Jika anda berada di Perak dan anda seorang pencinta pengembaraan, Gopeng adalah tempat yang menjadi pilihan! Gopeng yang terletak di Lembah Kinta Perak – adalah sebuah bandar kecil yang dahulunya merupakan daerah perlombongan bijih timah. Selepas aktiviti perlombongan timah merosot di Malaysia, bandar ini menjadi sunyi sepi. Walau bagaimanapun, bandar ini telah dibangkitkan semula apabila kerajaan negeri Perak mula mempromosikan bandar ini untuk aktiviti pengembaraan. Ramai warga asing dan penduduk tempatan yang sukakan pengembaraan dan sukan ekstrim datang ke sini untuk menikmati keseronokan ini.

Salah sebuah pertubuhan yang giat menganjurkan aktiviti tersebut pengembaraan ini ialah Nomad Adventure, sebuah syarikat pengembaraan yang disahkan ISO yang menawarkan perjalanan rafting, kayak, caving, memanjat batu, kursus menggunakan tali di tempat tinggi, perlumbaan air terjun dan perlumbaan pengembaraan.

Nomad Adventure juga menyediakan penginapan di Kem Bumi, tempat para pelancong boleh mempelajari lebih lanjut tentang alam sekitar dan budaya tempatan, memberikan peluang kepada pelancong untuk bersiar-siar lebih lama lagi. Nomad Adventure juga dianugerahkan sebagai Pakej Pelancongan Terbaik di bawah kategori Adventure / Nature semasa Anugerah Pelancongan Malaysia 2014/2015.

Alamat: Kem Bumi, Lot 17525 Kampung Chulek, Gopeng Kampar, Perak Darul Ridzuan

Nombor telefon: +6 03 7958 5152/3151

Website: nomadadventure.com

Tempat Menarik Di Perak Yang Menyeronokkan

2. Memanjakan Diri Di Hutan Simpan Royal Belum

 Tempat Menarik Di Perak Yang Menyeronokkan

Terletak di Gerik di utara sebahagian besar negeri Perak, 300,000 hektar Hutan Simpan Royal Belum adalah khazanah kepada salah satu hutan hujan tertua di dunia, bahkan lebih tua daripada Amazon yang terkenal itu. Bukan itu sahaja, Hutan Simpan Royal Belum adalah empat kali saiz Singapura dan Hutan Simpan terbesar di Semenanjung Malaysia. Ia diisytiharkan oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Perak, Sultan Azlan Shah pada 31 Julai 2003. Yang dikenali sebagai Royal Belum, ia memang merupakan harta negara yang berharga yang menjanjikan keseronokan dan kenikmatan yang tidak berkesudahan bagi pencinta alam.

Jika anda sedang merancang untuk bercuti ... Saya mengesyorkan anda membuat tempahan di Booking.com untuk Malaysia, Singapura atau di mana sahaja!

Pendakian mudah di hutan hujan ini membawa anda ke air terjun yang menyegarkan. Air terjun Sungai Rouk yang terlindung dan tidak tercemar adalah lubuk kepada beribu-ribu ikan air tawar. Kemudian Air Terjun Sungai Kooi adalah tempat untuk anda.

Semasa mendaki laluan, anda boleh terserempak dengan hidupan liar yang menakjubkan dan tumbuh-tumbuhan yang menarik di sepanjang jalan. Sekiranya anda bernasib baik, anda juga boleh melihat Rafflesia dalam mekar. Terdapat pelbagai spesies Rafflesia termasuk Kerri, Azlanii dan Cantleyi.

Selain flora dan fauna, beberapa bahagian Hutan Simpan Royal Belum telah dikhaskan untuk suku pribumi kaum  Jahai. Terdapat tiga kampung di dalam hutan dan Kampung Aman Damai yang paling terkenal mungkin kerana ia dianggap sebagai contoh warisan hidup yang hebat. Berjalan-jalan di kampung dan bergaul dengan penduduk asli untuk memahami bagaimana mereka hidup tanpa kemudahan asas moden. Jika anda merancang perjalanan ke Kampung Aman Damai, gembirakanlah hati anak-anak komuniti dengan membawa gula-gula dan barangan lain seperti buku, pakaian dan sebagainya sebagai tanda penghargaan.

Alamat: Royal Belum Park, Pulau Banding, 33200 Gerik, Perak

GPS: 5.793381, 101.511282

Peringatan: Untuk meneroka kawasan Hutan Simpan Royal Belum, anda memerlukan permit dari Perbadanan Taman Negeri Perak.

1. Istana Permata – Galeri Sultan Azlan Shah

8 Tempat Menarik Di Perak Yang Menyeronokkan

Jika anda seorang peminat sejarah, bersiaplah untuk menikmati daya tarikan ikonik hebat ini di Kuala Kangsar. Terletak di tempat yang strategik di tengah-tengah Bandaraya Kuala Kangsar yang tenang ini, Galeri Sultan Azlan Shah mempamerkan anekdot dari Sultan Azlan Shah (1928-2014).

Galeri ini menceritakan ketokohan Sultan Azlan Shah, dari latar belakang peribadinya, koleksi peribadi beliau yang luas, penghargaan kehormat, perhiasan dan pingat.

Tip: Pengunjung yang datang secraa berkumpulan boleh meminta lawatan berpandu, yang sangat disyorkan supaya para pelancong dapat menghayati lebih banyak pameran dengan berinformasi.

Yuran Masuk: RM4 (Dewasa), RM2 (warga emas, termasuk sekolah menengah dan pelajar kolej)

Alamat: Galeri Sultan Azlan Shah, Bukit Chandan, 33000 Kuala Kangsar, Perak Darul Ridzuan

Nombor telefon: +6 05 777 5362

Tempat menarik

Share This Post:

No comment for 7 Tempat Menarik Di Perak Yang Menyeronokkan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to 7 Tempat Menarik Di Perak Yang Menyeronokkan

Tempat Menarik Aneh Bentuk Alat Kelamin Lelaki Jadi Tumpuan Pelancong

Tempat Menarik Aneh Bentuk Alat Kelamin Lelaki Jadi Tumpuan Pelancong

Posted at

Cari homestay dan tempat menarik seolahnya tidak puas jika tidak menceritakan tempat menarik aneh yang berbentuk alat kelamin lelaki ini yang menjadi tumpuan pelancong... Read More

Muzium Islam Kelantan Keindahan Seni Bina Yang Memukau

Muzium Islam Kelantan Keindahan Seni Bina Yang Memukau

Posted at

Muzium Islam Kelantan, Kota Bharu Muzium Islam Kelantan juga dikenali sebagai Syura Hall atau Balai Syura atau Muzium Islam ditempatkan di sebuah bangunan kayu yang... Read More

Tempat Menarik Kota Bharu Kelantan Tempat Wajib Lawati

Tempat Menarik Kota Bharu Kelantan Tempat Wajib Lawati

Posted at

Tempat menarik Kota Bharu Kelantan tempat wajib lawati Tempat menarik Kota Bharu Kelantan mempunyai banyak istana, muzium, pasar dan bangunan bersejarah yang menarik minat... Read More

Tempat Menarik Di Kelantan Yang Wajib Anda Kunjungi

Tempat Menarik Negeri Kelantan Yang Wajib Anda Kunjungi

Posted at

Apakah tarikan Kelantan teratas? Tempat menarik negeri Kelantan terlalu banyak sekali. Populasi penduduk Kelantan didominasi oleh orang Melayu yang kadang-kadang dikenali sebagai ‘Cradle of Malay... Read More

Panduan Lengkap Tentang Tempat Menarik Pulau Kapas

Panduan Lengkap Tentang Tempat Menarik Pulau Kapas

Posted at

Panduan lengkap tentang tempat menarik Pulau Kapas – Siapa yang tak suka lepak-lepak di pantai yang pasir putih gebu dengan air laut yang sejernih... Read More