HOME
Home » Tempat Menarik » 10 Tempat Menarik Hulu Selangor Yang Memepersonakan

10 Tempat Menarik Hulu Selangor Yang Memepersonakan

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Hulu Selangor bsesebelahan dengan negeri Pahang mempunyai daya tarikan tersebdiri. Hutan Hujan Tropika yang masih terpelihara dengan baik menjadikan tempat menarik paling mempersonakan. Tempat Menarik Hulu Selangor menjanjikan keseronokan mandi manda air terjun dan kesegeran udara nyaman yang mententeramkan.

Dengan 9 daerah kita boleh senaraikan tempat menarik Selangor yang popular dan menjadi pilihan bagi yang inginkan percutian yang murah tetapi sangat menarik.

10 Tempat Menarik Hulu Selangor Yang Memepersonakan

11 Tempat Menarik Hulu Selangor Yang MemepersonakanTempat Menarik Taman Mellenium Kuala Kubu Bharu – Dengan berlatarbelakangkan banjaran Titiwangsa dan tasik yang luas sangat seronok untuk berihat sambil beriadah. Dilengkapkan dengan kesemua kemudahan rekriasi, anda boleh berjoging atau bersiar-siar di sini.

Untuk menginap di Kuala Kubu Bharu anda boleh memilih antara Rumah Rahat Kuala Kubu Bharu, Seri Mawar Homestay, Kuala Kubu Bharu Homestay, D’Tanjak Homestay, Yana Homestay kuala Kubu Bharu, Huda Homestay Kuala Kubu Bharu, D’Qari Homestay Kuala Kubu Bharu, Hotel Sri Melati dan banyak lagi.

Tempat Menarik Hulu Selangor

Tempat Menarik Sungai Bernam Teratak Riverview – Terletak betul-betul di tebing sungai yang jernih. Menyediakan berbagai-bagai jenis aktiviti lasak dan mencabar seperti flying fox, adseiling, berbasikal, paint ball dan meneroka hutan. Penginapan tak jadi masalah, Teratak River View menyediakan tempat penginapan dan segala kemudahan.

Teratak Bernam Riverview Sdn Bhd
Hulu Bernam Selangor

Hakim : 013-5335033 Hanah: 019-5115033/017-3532022 Haziq: 017-3431346

Fax No: 605-4581037

Email TRV: teratakriverview@yahoo.com

11 Tempat Menarik Hulu Selangor Yang MemepersonakanTempat Menarik Lata Makau Kuala Kubu Bharu – Hanya untuk yang benar-benar lasak sahaja kerana Lata Makau ini terletak jauh di pedalaman. Anda memelukan kekuatan fizikal dan mental kerana terpaksa mendaki dan merdah hutan tebal. Namun keseronokannya pasti berbaloi apabila dapat berenang dan menyelam di air yang sangat jernih dan dingin.

Air Terjun Lata Macau adalah terletak di Kg Pertak, Kuala Kubu Bharu, Selangor. Ia terletak dalam perkampungan orang asli moden. Anda perlu ke Kg Pertak. Anda perlu bayar RM1.00 satu kepala kepada Jawatankuasa Kebajikan dan Keselamatan Kampung Pertak untuk masuk ke situ. Anda boleh park kereta di tempat letak kereta. Sekiranya penuh, boleh letak di kiri kanan bahu jalan sebelum sampai ke Jambatan Gantung. kakitravelkhairuddin.blogspot.com

Tempat Menarik Hulu Selangor Tempat Menarik Hulu Selangor Kolam Air Panas Kerling – Kolam air panas semulajadi terletak bersebelahan dengan sungai yang dingin. Terletak hanya 15 minit dari Plaza Tol Tanjung Malim dan sangat mudah diekses dengan kenderaan anda.


Tempat Menarik Hulu Selangor Kolam Air Panas Hulu Tamu
– Tempat menarik Batang Kali ini Tempat Menarik Hulu Selangorialah kolam air panas yang telah dinaiktaraf menjadi lebih menarik dan selesa. Terletak 7 kilometer dari Batang Kali juga merupakan laluan ke Genting Highland. Telah dinaiktaraf dengan kemudahan gazebo dan jambatan kecil untuk kemudahan ramai.

Yang lebih menyeronokkan ialah di sini ada restoran dan tempat penginapan. Anda boleh menghubungi  Ontok-Ontok Chalet jika ingin menginap di sini.

No Telefon  : 019-248 1795
Facebook    : Ontok-Ontok Chalet & Camp

Tempat Menarik Air Terjun SerendahTempat Menarik Hulu Selangor Air Terjun Serendah – Dikenali juga dengan Air Terjun Kai, mendapat sambutan ramai terutama pada hujung minggu. Untuk sampai di Tempat Menarik Air Terjun Serendah, cuma perlu ke pekan Serendah, masuk ke simpang Dato’ Harun dan meneruskan perjalanan kira-kira 4 kilometer.

Air terjunnya jernih, sejuk dan menyegarkan. Kawasan rehat yang luas dan disediakan tempat berteduh yang selesa. Terdapat juga tempat air cetek yang sesuai untuk kanak-kanak.

Air Terjun Hutan Lipur Sungai SendatTempat Menarik Hulu Selangor Air Terjun Hutan Lipur Sungai Sendat – Air terjun ni memang menarik, ada 3 level, tetapi perlu berhati-hati kerana agak merbahaya. Keseronokan bermain gelongsor menarik ramai pengunjung datang ke sini. Anda tak perlu bayar mahal untuk bermain gelongsor, malah lebih menarik lagi kerana ianya semulajadi.

Terdapat bahagian air cetek tempat kanak-kanak bermain dan kawasan lapang untuk golongan remaja yang lebih aktif mandi manda dan membuat terjunan.

Tempat Menarik Hulu Selangor Sungai Kedondong – Air terjun ini terletak jalan di Batang Kali ke Genting Highland. Mempunyai kawasan yang cantik dan air terjunnya agak dalam walaupun ada bahagian yang cetek. Sesuai untuk semua golongan untuk berihat dan beriadah. Air terjun ini terdapat sebuah kolam yang besar untuk berenang.

sungai inki kalumpang tempat menarik selangorSungai Inki Kalumpang – Kawasan ini sangat menarik untuk dikunjungi sambil berihat anda juga boleh mandi-manda di sungai yang agak luas. Terdapat beberapa kemudahan untuk para pengunjung termasuk penginapan seperti chalet, resort dan training centre.

Terdapat juga titi gantung untuk beriadah. Selain itu di sediakan juga tempat untuk aktiviti BBQ, pondok berihat dan tempat meletak kereta yang luas.

Jika berminat menginap di sini bolehlah hubungi resort di bawah.

1 – Sungai Inki Resort
Address: Jalan Pasir Putih 4, Kampung Pasir Putih, 44100 Kerling, Selangor, Malaysia
Phone: +60 13-595 3911

2 – KALUMPANG RESORT & TRAINING CENTRE

Head Office:
Lot 426 & 427 Jalan Sg Inki, Kg Pasir Putih, Kalumpang
44100 Kerling, Hulu Selangor
Selangor Darul Ehsan.

Tel     : (+603) 6049 1969
Fax     : (+603) 6049 1087
Email : kalumpang.resort@yahoo.com
krtc_resort@yahoo.com

 

tempat menarik sungai chiling selangorTempat menarik Hulu Selangor Santuari Ikan Klan Sungai Chiling – Air terjun yang terletak di jalan ke Bukit Fraser mempunyai beberapa air terjun yang terletak di Selangor. Air terjun ini terdiri daripada tiga air terjun menegak yang berasingan.

Untuk sampai ke air terjun ini, anda perlu melalui jalan Kuala Kubu Baru ke Fraser Hill. Dalam perjalanan ke air terjun ini anda akan melintasi empangan Sungai. Selangor. Untuk sampai ke air terjun ini anda perlu berjalan kaki dari jalan utama lebih kurang 3 kilometer merintasi denai dan sungai. Kawasan pelancongan yang sangat menarik ini hanya dibuka pada hari Jumaat hingga hari Ahad sahaja bermula jam 8.00 pagi hingga 6.00 petang. Bayaran masuk RM1.00 seorang.

Selain dari tempat menarik Hulu Selangor jangan lupa tempat menarik Daerah Petaling Selangor yang menawarkan berbagai-bagai keseronokan apabila berkunjung di sana.

Baca juga 10 tempat menarik Sabak Bernam Selangor yang menghidangkan kepelbagaian keseronokan seperti makanan laut yang lazat mentarang, Mee Udang Bagan Nakhoda Omar dan banyak lagi.

Share This Post:

Comment Closed: 10 Tempat Menarik Hulu Selangor Yang Memepersonakan

Sorry, comment are closed for this post.

Related Post to 10 Tempat Menarik Hulu Selangor Yang Memepersonakan

Homestay Murah Hutan Melintang

Homestay Murah Hutan Melintang

Posted at

Homestay Murah Hutan Melintang – Nak cari homestay murah di Hutan Melintang? boleh layan entri ini. Homestay murah Hutan melintang ini terletak di Rumah... Read More

Homestay Menarik Negeri Perak

179 Homestay Menarik Negeri Perak Pilihan Terbaik Untuk Percutian

Posted at

Senarai 179 Homestay Menarik Negeri Perak, mudah untuk anda pilih homestay menarik negeri Perak mengikut keselesaan sendiri. 179 Homestay Menarik Negeri Perak Homestay Hutan... Read More

Tempat Menarik Kuala Lumpur

Tempat Menarik Di Kuala Lumpur Yang Jarang Orang Tahu

Posted at

Tempat menarik di Kuala Lumpur yang jarang orang tahu – Muzium Tekstil Nasional mempunyai koleksi pakaian, aksesori dan tekstil yang unik. Muzium ini mempunyai empat... Read More

Tempat Menarik Pulau Langkawi Generasi Ketujuh Telah Berlalu

Tempat Menarik Pulau Langkawi Generasi Ketujuh Telah Berlalu

Posted at

Tempat menarik Pulau Langkawi generasi ketujuh telah berlalu – Di luar pantai Kedah adalah sekumpulan 99 pulau yang menawarkan tempat menarik terbaik di dunia:... Read More

Inilah Riverside Boutique Resort Terbaik Di Laos

Inilah Riverside Boutique Resort Terbaik Di Laos Untuk Bulan Madu

Posted at

Inilah Riverside Boutique Resort Terbaik Di Laos – Selain dari bercuti di dalam negeri, ramai rakyat Malaysia yang memilih melancong ke negara Vietnam kerana... Read More